Izvor: eKapija | Petak, 23.11.2018.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mrkonjić Grad traži investitore za nove sadržaje na Balkani - Urađeno idejno rješenje za hotel Eden (FOTO)

Turističko-rekreativni centar Balkana u Mrkonjić Gradu, zelena oaza sa jezerom koju sve češće posjećuju domaći i regionalni gosti, mogao bi da obogati sadržaj novim hotelom. Ovaj prostor bio je inspiracijama studentkinjama Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, Bojani Todić i Nikolini Hassam Dorsen, koje su izradile idejno rješenje za hotel Eden.

Kako su osmislile, hotel bi imao 250 ležajeva, konferencijsku salu, bazen i saunu.

- Opština Mrkonjić Grad uradila je zoniranje područja oko jezera Balkane i raspisala konkurs za idejno rješenje hotela koji namjeravaju da ponude potencijalnim investitorima. Vodili smo se time da na najmanji mogući način ugrozimo prirodu, tako što bi se hotel uklopio u okruženje - rekla je za eKapiju Bojana Todić.

Kaže da je planirano da hotel Eden ima suteren, prizemlje i jedan sprat. Kapacitet smještajnog dijela je 250 ležajeva, a koji bi bili raspoređeni u 100 dvokrevetnih soba, 10 porodičnih i četiri luksuzna apartmana.

- Dvokrevetne sobe su projektovane da budu površine od 16 do 25 m2, dok bi apartmani imali od 40 do 60 m2.

Restoran bi mogao da ugosti 200 ljudi, dok bi konferencijska sala imala kapacitet maksimalno 300 mjesta.

- Predviđeno je i nekoliko malih sala za sastanke i prezentacije, kapacitet do 10 osoba - dodaje Todić.

Od sadržaja koji su namijenjeni za opuštanje u planu su bazen, sauna, hidromasažna kada, kao i tri sobe za masažu.

- Cilj je da hotel ugosti i porodične i poslovne ljude, kao i prolaznike, te da svi oni imaju svoj ambijentalni dio zbog kojeg su došli.

Odvojene smještajne jedinice, kaže nam Todić, same za sebe simbolizuju manje naseobinske komplekse, koji pružaju potpunu privatnost i mir koji se idealno stapa sa brdskim i šumskim okruženjem.

- Ovome je naravno pridodato i doslovno prodiranje prirode u samu konstrukciju, stvarajući preplitanje tradicionalnih materijala sa samom prirodom, čime je omogućeno i vizuelno saživljavanje vanjskog i unutrašnjeg prostora. Slobodno se može reći da ovakav projekat pretenduje potpunom iskorištavanju cjelokupnog vanjskog prostora Balkane - kaže naša sagovornica.

Projektom je predviđeno da hotel ima oko 50 parking mjesta u suterenskoj i prizemnoj etaži.

Inače, projekat studentica Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci osvojilo je prvu nagradu na studentskom konkursu za idejno rješenje hotela Eden, a bio je izložen i na 27. međunarodnom salonu urbanizma u Rumi u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

S. Š.


Fotogalerija
Idejno rješenje hotela Eden na Balkani

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.