NavMenu

Istočno Novo Sarajevo dobija sportsko-rekreacionu zonu oko jezera - Šta je još predviđeno Regulacionim planom Centar 3

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ariadna de raadt/shutterstock.com)Ilustracija
Oko jezera koje se nalazi u neposrednoj blizini centra Istočnog Novog Sarajeva u skorijoj budućnosti biće izgrađena nova sportsko-rekreaciona zona. Kako je predviđeno Regulacionim planom Centar 3, koji je usvojen krajem jula ove godine, u okviru ove zone planirani su sportski tereni, parkovi, staze za šetanje, amfiteatar na otvorenom i slični sadržaji.

Osim toga, na užem prostoru oko jezera planirana su i tri manja poslovna objekta u okviru kojih bi bili sadržaji ugostiteljtva, trgovine i uslužnih djelatnosti, rekao je za eKapiju Goran Dimitrić iz banjalučkog Urbis centra, firme koja je izradila ovaj plan.

- Na širem prostoru, u ostatku obuhvata plana, uglavnom su predviđene višeporodične stambene zgrade, zatim vrtić i osnovna škola, te nekoliko poslovnih objekata, kao i sedam kuća. Ukupna površina sadržaja predviđenih ovim planom je oko 75.000 m2. Regulacionim planom Centar 3 predviđeno je, takođe, da objekti budu od jednospratnih do šestospratnih sa povučenom etažom.

Dimitrić nam objašnjava da infrastruktura na prostoru obuhvata predmetnog plana nije izgrađena.

- Po obodu plana postoje izgrađene ili su u procesu izgradnje saobraćajnice na koje se planiraju vezati infrastrukturni sadržaji iz plana.

Dodaje da je pristup objektima predviđen sa planiranih saobraćajnica, uz koje će biti otvoreni parkinzi, te zaštitni zeleni pojasevi i drvoredi, sve sa ciljem, kako kaže, izbjegavanja efekta temperaturnih ostrva koji se javljaju na ovakvim prostorima.

Regulacioni plan Centar 3 (Foto: Urbis centar Banjaluka)Regulacioni plan Centar 3
- Unutar stambenih blokova predviđene su zelene površine sa klupama, kantama za otpatke, javnom rasvjetom, žardinjerima, zatim dječijim igralištima, kao i stalcima za bicikle.

Ističe da su turističko-kulturni sadržaji predviđeni jedino u zoni jezera, ta da se ovim planom ne predviđa izgradnja hotela.

- U obuhvatu predmetnog plana planirani su poslovni sadržaji tercijarne grupe djelatnosti, ukupne površine oko 6.000 m2.

Izgradnja Dečanske ulice


Podsjećamo, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i direktor preduzeća Iskop Istočno Sarajevo Petar Maunaga potpisali su juče (20. novembra 2018. godine) ugovor o izgradnji Dečanske ulice, čija je vrijednost 1,15 mil KM, a koja bi trebalo da bude završena do sredine 2019.

- Dečanska ulica, koja ide od kružnog toka do Kasindolske ulice, omeđava Centar 2 i budući Centar 3, u kojem je ovih dana nastavljena intenzivna gradnja, čime će biti stvorene nove pretpostavke za dalji razvoj grada - rekao je Ćosić prilikom potpisivanja ugovora.

Dodao je i da bi izgradnja obdaništa u Centru 3 trebalo da počne u narednoj ili 2020. godini, kao i da su već predviđene lokacije za tržni centar i poslovnu zonu.

Regulacioni plan Centar 3 bio je izložen na nedavno održanom 27. međunarodnom Salonu urbanizma u Rumi koji organizuje Udruženje urbanista Srbije.


S. Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.