NavMenu

Stanovi u RS jeftiniji, porasla prodaja

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.11.2018. 14:56
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj je u trećem tromjesečju ove godine prodat 481 novi završeni stan, što je više za 18,2% nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju iznosi 1.434 KM po metru kvadratnom i niža je za 10,6% nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Korisna površina prodatih stanova bila je 25.977 metara kvadratnih i veća je za 14,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Broj predviđenih stanova za gradnju u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti period 2017. veći je za 12,5%.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je da pad prosječne cijene kvadrata stana u trećem tromjesečju u odnosu na isti prošlogodišnji period treba posmatrati po pojedinim mjestima, a ne za cijelu Srpsku.

- Vidljivo je da cijene stanova u Banjaluci ne padaju već duži period, a dostižu i cifru veću od 2.000 KM za kvadrat i ubjedljivo su najveće u Republici zbog potražnje na tom području. U ostalim mjestima ubjedljivo je manja tražnja i promet nekretninama, ali i cijena po kvadratnom metru stana - navela je Stojadinović.

Prema njenim riječima, po analogiji to važi i za prodatu korisnu površinu stana, kao i za broj prodatih stanova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.