NavMenu

Kapitalni projekti u istočnoj Hercegovini: Aerodrom u Zupcima bit će konkurent Dubrovniku – Prema procjenama izgradnja aerodroma bi mogla koštati oko 200 mil EUR

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 06.04.2009. 14:08
Komentari
Podeli

Kapitalni projekt Vlade Republike Srpske, aerodrom u Trebinju, čija bi izgradnja mogla koštati oko 200 miliona eura, sve više poprima jasne oblike.

Nakon obimnog istraživanja lokacije i drugih tehničkih aspekata, Javno preduzeće Aerodrom Trebinje već do kraja naredne sedmice planira završiti osnovnu dokumentaciju, koju će dostaviti entitetskoj vladi na razmatranje.

U izjavi za "Dnevni avaz" direktor JP Aerodrom Zoran Okilj otkriva detalje o projektu.

"Aerodrom će biti izgrađen u Zupcima, 10,5 kilometara od Trebinja prema Herceg-Novom. Riječ je o 42 hektara državnog zemljišta za koje nam neće trebati novac za eksproprijaciju. Studija koju je uradila austrijska firma "Airport Consulting Vienna" kaže da bi pista trebala biti duga 2,6 kilometara, a široka 45 metara", kaže Okilj.

Prema njegovim riječima, radi se o dolaznom turističkom aerodromu koji će po frekventnosti biti konkurent Dubrovniku, Splitu, Mostaru, Tivtu i Podgorici, ali dodaje da će biti ponuđena saradnja svakom od tih aerodroma.

"Računamo na euromediteranski saobraćaj i putnike koji koriste konkurentske aerodrome, jer ćemo s novom opremom pružati visok standard usluge, uz nižu cijenu. Naravno, konkurencija se tome neće radovati", ističe Okilj.

Treba podsjetiti da su trebinjske vlasti nudile Dubrovačkom aerodromu učešće, jer bi, kako cijene, pista u Zupcima mogla rasteretiti zračni saobraćaj ka Dubrovniku.

Prema riječima predsjednika Skupštine općine Trebinje Veselina Savića, Aerodrom Čilipi nema većih mogućnosti za širenje i zbog toga je saradnja neminovna. No, ako je i ne bude, dodaje, onda će biti na djelu zdrava tržišna utrka.

"Ovo je vrlo značajan projekt za nas u Trebinju, pogotovo što je iza njega stala i Vlada RS", kaže Savić.

Premijer RS Milorad Dodik ocijenio je tokom nedavne posjete Trebinju da bi aerodrom mogao biti izgrađen u narednih pet-šest godina.

Prema riječima Zorana Okilja, već duže se intenzivno pregovara s potencijalnim strateškim partnerima koji bi s Vladom RS ulagali u aerodrom u Trebinju.

Ne želeći otkriti imena kompanija, Okilj ističe da se radi o nekoliko stranih banaka i investicionih fondova koji bi angažirali više firmi za akcionarsko društvo.

Kako "Avaz" saznaje, među zainteresiranima je bečka firma "Airport Consulting Vienna", koja je uradila i studiju izvodljivosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.