Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.10.2018.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Imar Urban Consultants planira izgradnju turističko-rekreativnog centra na Bijambarama - Vrijednost investicije oko 17 mil KM

U Općini Ilijaš prezentovana je urbanistička studija za izgradnju turističko–rekreativnog centra Bijambare. Investitor projekta je firma Imar Urban Consultants iz Vogošće, koja je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP iz Sarajeva da izradi studije i urbanog koncepta cjelokupnog projekta.

Kako su rekli za eKapiju iz firme Imar Urban Consultants, planirana vrijednost investicije iznosi skoro 17 mil KM.

Riječ je o turističko–rekreativnom kompleksu kreiranom na principima održivog turizma, koji će obuhvatiti izgradnju hotela sa 40 do 45 hotelskih soba, šest kuća sa dvije spavaće sobe, 14 jednosobnih kuća, sedam eko-koliba, restorana, adrenalinskog parka za djecu, planetarijuma sa vrtom, amfiteatra smještenim u šumi za organizaciju kulturno–zabavnih manifestacija i sajmova, umjetne stijene za penjanje, kao i multifunkcionalnog prostora za organizaciju seminara. Cilj investitora je razvoj ljetnih i zimskih aktivnosti kako bi turistička ponuda bila cjelogodišnja.

Projekat obuhvata površinu od 38.332 m2, dok je površina objekata koji će biti izgrađeni 3.370 m2. Ostalo, odnosno više od 34.000 m2, predstavlja uređene zelene površine za rekreaciju, sport i šetnju.

Od ukupne površine, 83,8 % ostaje netaknuto i nakon izgradnje puta i ostalih planiranih građevina, više od 95% šumskog fondusa ostaje očuvano, dok će 9,8% od ukupne površine obuhvata biti pokriveno asfaltom, a unutar kompleksa će se primjenjivati metod popločavanja prirodnim materijalom.

Projekat je prezentovan načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Ilijaš Mahiru Deviću, ministru prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomiru Lukiću, direktoru Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanu Deliću, saopćeno je na općinskom sajtu.

Načelnik Općine Ilijaš je kazao kako bi se incijativa investitora mogla povezati sa planom izgradnje edukaciono-rekreaciong eko-kampa i sportsko-rekreativne zone Bijambare koji je usvojila Vlada KS.

- Cijenim da je ovaj projekat jako značajan za općinu Ilijaš, jer će znatno doprinijeti razvoju turističko–privrednog sektora, kreirati nova radna mjesta i valorizirati područje Bijambara. Ova inicijativa korespondira sa urbanističkim planom za izgradnju eko kampa i sportsko-rekreativne zone Bijambare - rekao je Fazlić.

Imar Urban Consultants u BiH je područni ured Imar Urban Consultants kompanije osnovane 1993. godine u Rijadu, kao grane za projektovanje i razvoj jedne od ulagačkih inicijativa (Saudijska kompanija Mubadara) za razvoj, investicije i usluge u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i inostranstvu s ciljem zauzimanja vodeće uloge u doprinosu održivom razvoju, i napretku ekonomije i društva u područjima u kojima djeluje.

Kompaniju i područni ured je uspostavio osnivač kompanija Imar i Mubadara Khalid Al Othman, diplomirani arhitekta i stručnjak iz oblasti arhitekture i planiranja, a na čelu ureda u Sarajevu nalazi se Dina Mehić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.