Izvor: eKapija | Srijeda, 26.09.2018.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na platou Manjače kod Banjaluke niče turističko-rekreativni kompleks - U planu gradnja vikend naselja, hotela i sportskih terena

Na platou Manjače kod Banjaluke biće izgrađen turističko-rekreativni kompleks, ako se realizuje namjera banjalučkih gradskih institucija. Juče je u Razvojno edukativnom centru "Manjača" Centra za razvoj poljoprivrede i sela, predstavljen projekat kompleksa koji bi mogao postati primamljivo gradsko izletište, te značajno obogatiti turističku ponudu Banjaluke i cijele regiije.

Projektom je na platou Manjače planirana izgradnja vikend naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata.

Kako su za portal eKapija rekli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka, koji je jedan od nosioca projekta, gostima bi bili dostupni različiti vidovi turizma kao što je planinski, avanturistički, seoski, lovni i ribolovni, kao i ekstremni sportovi.

- Cilj nam je da ovaj lokalitet, na kome se nalaze veliko i malo jezero, nekoliko ponornica, koji obiluje proplancima i stazama kroz šumoviti dio predjela, postane atraktivno gradsko izletište, te da se ovaj prostor iskoristi za razvoj cijele regije – navode iz tog centra.

Dodaju da bi tu bila i gradska rezidencija, gdje bi mogli da se ugoste značajni gosti koji dolaze u posjetu gradu.

- Prostor u blizini mogao bi biti iskorišten za izgradnju autohtonih kuća gradova partnera Grada Banjaluka koje bi imale funkciju promocije njihove kulture i drugih vrijednosti.

Obuhvat zone platoa Manjače iznosi 283,37 km2 što čini oko 23% ukupne teritorije grada Banjaluka.

- Sama lokacija velikog jezera površine 3,98 ha ima ogromne mogućnosti za razvoj sportskog, kongresnog, rekreativnog, etno, zdravstvenog i seoskog turizma – poručuju nosioci projekta.

Projekat "Manjača kao turističko-rekreativni kompleks" rezultat je zajedničke saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Gradske razvojne agencije i Gradske turističke organizacije u Banjaluci.

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela kažu da je projekat još u povoju, te da je za konačnu realizaciju neophodna podrška Grada, Vlade Republike Srpske i eventualno međunarodnih donatora i fondova.

V. Dž.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.