Izvor: eKapija | Utorak, 18.09.2018.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u RS počeće najprije u Banjaluci i Gradišci

(Foto: By serato / shutterstock.com)
Danas su završene dvodnevne radionice koju su na Jahorini organizovali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a na kojima su usaglašeni ključni detalji budućeg softvera za izdavanje dozvola u građevinarstvu u RS i sada je sve spremno za finaliziranje pravnog okvira, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, ovo je vrlo važan korak u Projektu unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE, koji provode IFC i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini. Digitalizacijom procesa izdavanja građevinskih dozvola, uspostaviće se moderniji, transparentniji, pristupačniji i brži proces dobivanja građevinskih dozvola, a time će RS biti privlačnija za investitore.

Planirano je da realizacija krene prvo u Banjaluci i Gradišci, a potom slijedi postepeno priključivanje i ostalih jedinica lokalne samouprave u ovaj sistem, po planu Vlade Republike Srpske.

- S obzirom na to da je trenutnim modelom Gradska uprava preuzela obavezu da u ime investitora prikuplja potrebnu dokumentaciju, implementacijom ovog softverskog rješenja značajno će se smanjiti opterećenje na gradsku administraciju i time dodatno ubrzati proces izdavanja građevinske dozvole, a sistem će omogućiti i elektronsko plaćanje taksi na zahtjeve - rekla je Dragana Milanović Novčić, šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije odjeljenja Grada Banjaluka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.