Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.09.2018.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Općina odbila zahtjev za parcelaciju imovine živiničkog Konjuha - Nezakonito odvajanje neizgrađenog građevinskog zemljišta od proizvodnih hala

(Foto: Konjuh dd Živinice)
Nadležna općinska služba u Živinicama odbila je zahtjev stečajnog upravnika da se izvrši parcelacija imovine Konjuha, odnosno, odvajanje neizgrađenog građevinskog zemljišta od proizvodnih hala, jer je to, kako kažu, nezakonito.

- Oni žele da cijepaju mimo regulacionog plana, što Zakon o građevinskom zemljištu ne dozvoljava - kaže Enes Glavinić, šef Službe za prostorno planiranje i komunalne poslove Općine Živinice, izvijestila je Federalna televizija.

Prvostepeno rješenje nadležne općinske službe poništila je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i slučaj vratila na ponovno odlučivanje, zaključivši da obuhvat određenih parcela regulacionim planom nije apsolutna zapreka za cijepanje tih parcela.

- Već rastežu mjesec dana, neće da donesu novo rješenje. Ukoliko nisu bili zadovoljni s drugostepenim rješenjem, trebali su pokrenuti parnicu u roku od 30 dana - ističe Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u Fabrici namještaja Konjuh Živinice.

Novo rješenje, tvrde u Općini, biće doneseno u naredna tri dana. Kažu da je sve u rukama stečajnog upravnika, koji je nepotrebno povukao zahtjev za izradu urbanističog projekta o kojem se trebalo izjasniti Općinsko vijeće.

- Da stečajni upravnik nije povukao odluku o pokretanju, mi bismo dosad imali riješen problem. Opet ćemo ga morati rješavati na isti način kao prije 3-4 mjeseca kada smo ponudili želju, volju i novac da to riješimo - kaže načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Glavinić objašnjava da je potrebno uraditi urbanistički projekt čiji bi finansijer bila Općina. Kaže da radnici na to ne pristaju i dodaje da je drugo rješenje nastavak upravnog postupka.

Vremena za gubljenje radnici Konjuha više nemaju. Ako do maja naredne godine ne prodaju 60 dunama zemljišta i uvežu staž, izgubit će pravo na otpis kamate za višemilionska dugovanja prema Poreskoj upravi.

- Ako se staž ne uveže, moramo platiti kamatu od 9 mil KM. Molimo Općinu Živinice da se urazumi, deset mjeseci traje ova trakavica. Nema nijednog razloga da nam ne izdaju ovo rješenje - poručio je Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata Fabrike namještaja Konjuh Živinice.

- Nećemo imati dovoljno sredstava da uplatimo sve obaveze i onda automatizmom nećemo moći da povežemo sav staž. Umjesto deset godina povezat ćemo pet - objašnjava Kunalić.

Ako ne bude postignut dogovor između općinske vlasti i stečajnog upravnika, cijeli slučaj će imati sudski epilog.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.