Izvor: Klix | Srijeda, 12.09.2018.| 14:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Devet općina u ZDK dobilo novac za razvoj poslovnih zona

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar privrede tog kantona Zlatko Jelić potpisali su danas, 12. septembra, s načelnicima i predstavnicima općina i Grada Zenica ugovore za podršku izgradnje šest poslovnih zona, te izradu projektne dokumentacije za dvije buduće poslovne zone u vrijednosti 828.746 KM.

- Ovo je način da sredstva od koncesija vratimo općinama, kako bi stvorile uslove za privlačenje domaćih i stranih investitora, te otvaranje novih radnih mjesta - kazao je Galijašević, koji je poručio lokalnim zajednicama da od Vlade ZDK ne mogu tražiti novac za otkup zemljišta.

Ministar Jelić je kazao da su u proteklom periodu intenzivirali aktivnosti na prikupljanju sredstava od koncesija, od kojih se dio vraća lokalnim zajednicama.

- Opredijelili smo se i za općine koje nemaju razvijene poduzetničke zone, da i njih pomognemo sa podrškom za izradu projektne dokumentacije - kazao je Jelić.

Kako je istakao načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, na području ove općine trenutno se realiziraju investicije u dvije poslovne zone. Jedna je proširenje već postojeće Poslovne zone Bukva, u kojoj radi preko 3.000 radnika, a druga je razvoj Poslovne zone Glinište.

Tešanj, zajedno s vladama ZDK i Federacije BiH, napomenuo je Huskić, investira oko 1,5 mil KM u razvoj svojih poslovnih zona.

Huskić je dodao kako imaju vrlo izražen interes investitora za otvaranje novih pogona i radnih mjesta, ali i da današnji investitori zahtijevaju postojanje kompletne infrastrukture, na kojoj bi oni, onda, gradili svoje poslovne objekte.

ZDK će sa po 150.000 KM podržati izgradnju poslovnih zona Zenica 1, Glinište Tešanj i Žabljak Usora, Polja u Žepču sa 101.800 KM, Liješnica u Maglaju i Ozrakovići u Visokom sa po 97.500, te Matuzići u Doboj Jugu sa 67.500 KM.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije dobili su Olovo za PZ Danac, u iznosu od 10.000 KM, dok je općina Zavidovići dobila 4.446 KM za PZ Ekonomija Batvice.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.