Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 19.03.2009.| 12:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industrijska zona nadomak Laktaša jedna od najtraženijih lokacija među privrednicima: Gradnja osam novih fabrika

U industrijskoj zoni u Aleksandrovcu, kod Laktaša, do kraja godine trebalo bi s radom da počne osam novih fabrika, a najznačajnija investicija je izgradnja pogona indijske kompanije "Hema Engineering Industries" - svjetski poznatog proizvođača radijatora i ostalih grijnih tijela.

Indijska kompanija planira da u Aleksandrovcu pored proizvodnih pogona sagradi i sjedište za jugoistočnu Evropu.

"Ovih dana ulazimo u izgradnju fabrike, a ukoliko radovi budu tekli prema predviđenom planu fabirka bi mogla da bude otvorena već u oktobru", kaže Mladen Jovanović, zastupnik kompanije "Hema Engineering Industriesa" za BiH.

On je istako da će fabrika u prvoj fazi zaposliti 180 radnika, dok bi otpočinjanjem proizvodnje punim kapacitetom posao u njoj moglo naći još 300 do 400 radnika. Novi pogoni "Heme", koja nosi reputaciju najvećeg indijskog izvoznika na tržište EU, prostiraće se na 4.000 metara kvadratnih.

"Indijski investitori su u opticaju imali i Srbiju i Rumuniju, ali su se odlučili za Laktaše zbog blizine tržišta EU i jednostavnih poslovih procedura", rekao je Jovanović.

Mjesto za dislokaciju svojih pogona iz Banja Luke u laktaškoj industrijskoj zoni ponašao je i menadžment "Mljekare", koja je već započela izgradnju modernog objekta, koji bi trebalo da bude završen do septembra ove godine.

"Nova mljekara će imati kapacitet od 100.000 litara prerađenog mlijeka dnevno, a njen kapacitet će biti oko dvije trećine trenutnog kapaciteta dubičke mljekare", rekao je Nebojša Ristić, predstavnik "Danube Foodsa", u čijem sastavu posluju banjalučka "Mljekara" i dubički "Mlijekoprodukt".

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost investicije je osam i devet miliona KM, a u novoj mljekari, pored tridesetak starih, planiraju da zaposle i 15 novih radnika.

U budućem velikom društvu kompanija trebalo bi da se nađu i bijeljinska fabrika papira "Boni-Luks", podružnica srbijanske kompanije "Drenik" i srpska fabrika "Nites", koja se bavi izradom softverskih rješenja i elektronskih sklopova. "Boni-Luks" je već započela izgradnju prvog od tri predviđena objekta, koji bi trebalo da budu završeni najkasnije do septembra.

"Angažovali smo preduzeće "Širbegović" po sistemu ključ u ruke, tako da bi sve terbalo da teče predviđenim tokom", kaže Mladenka Popić, finansijski direktor "Boni-Luksa", navodeći da će fabrika zaposliti 20 novih radnika.

Dmitar Čičković, direktor "Nitesa", kaže da je pri kraju izrada idejnog projekta za fariku, te da bi ovih dana mogli početi s izgradnjom. Nakon toga planiraju da zaposle oko 30 radnika.

"Odlučili smo se za ovu industrijsku zonu, jer ona ima veoma dobru poziciju", kaže Čičković.

Selidbu u industrijsku zonu u Aleksandrovcu najavili su i slovenačka firma "Šume Celje", kompanija "Farmaprom" iz Banja Luke, "GMP Company" iz Trna, koji proizvodi tapacirani namještaj, te zadruga "Voće i povrće Krajine", koja će dosadašnje poslove otkupa proširiti i na preradu i pakovanje voća i povrća.

Industrijska zona nadomak Laktaša u jeku ekonomske krize postala je jedna od najtraženijih lokacija za investiranje u BiH. Lokalna vlast je zbog velikog interesa odlučila da postojeću zonu od 35 hektara proširi novom površine od 27 hektara, koja se nalazi u susjednim Krnetama.

Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši, kaže da bi, prema procjenama trenutnog razvoja situacije u industrijskoj zoni Laktaša, za dvije godine posao moglo da dobije oko 1.500 radnika. On je najavio da će industrijske zone biti povezane s budućim autoputevima Banja Luka - Doboj i Banja Luka - Gradiška čime će privrednicima biti olakšan transport.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.