NavMenu

Spora realizacija projekta izgradnje malih hidroelektrana u RS-u: Austrijanci prvi grade elektranu

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 12.03.2009. 08:59
Komentari
Podeli

Austrijska kompanija "Energy Zotter Bau" početkom aprila pustiće u rad malu hidroelektranu (MHE) na rijeci Sućešci, prvoj nakon višegodišnjeg zastoja koncesione izgradnje tih energetskih objekata u RS.

Potvrdio je to Ljubo Glamočić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, nakon radionice o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, koju su to ministarstvo i IFC, dio Svjetske banke, organizovali za investitore i koncesionare u toj oblasti. On je rekao da je oko 20 MHE u RS u fazi dobijanja građevinske dozvole, među kojima je sedam značajnijih objekata na rijeci Bosni čiji je investitor norveški "Technor Energy", dok se početak njihove gradnje očekuje do kraja godine.

U RS je koncesiju za izgradnju MHE ukupno dobilo 107 investitora, ali je do sada izgrađen samo jedan objekat, i to prije tri i po godine, na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu. Ukupna snaga svih predviđenih elektrana, u koje bi trebalo da bude investirano do 450 miliona evra, iznosila bi 280 megavata uz godišnju proizvodnju struje od 1.400 gigavata.

Učesnici radionice ocijenili su da se taj projekat sprovodi izuzetno sporo zbog administrativnih, finansijskih i tehničkih problema s kojima su se suočili investitori.

Nenad Opačić, predsjednik Udruženja koncesionara RS, kaže da se u javnosti stiče pogrešan utisak da su investitori isključivi krivci za kašnjenje u realizaciji izgradnje MHE.

"Sigurno je da postoje koncesionari koji nisu dorasli tom zadatku, ali su oni u manjini", tvrdi on.

Dragoljub Malić, direktor preduzeća "Eling inžinjering" iz Teslića, koje je izgradilo prvu MHE u RS, kazao je da koncesionarima najveće probleme pravi opštinska administracija. Kao primjer navodi opštinu Foča, koja tom preduzeću, kako ukazuje, već tri godine oteže s izdavanjem građevinskih i urbanističkih dozvola za izgradnju dva energetska objekta. On očekuje da će se ti problemi riješiti novim zakonom kojim bi se nadležnost za izdavanje tih dozvola prebacila sa lokalnog na entitetski nivo.

Malić, takođe, ističe potrebu povećanja cijene struje u RS, navodeći da je najniža u regionu.

"Time bi se investitorima obezbijedila profitabilnost projekata", istakao je Malić.

Nebojša Arsenijević, program menadžer IFC-a za energetsku efikasnost zemalja zapadnog Balkana, kazao je da su radionicu organizovali u cilju pomoći izgradnje MHE u RS, napominjući da su u taj projekat spremni uložiti i sredstva koja bi plasirali preko domaćih banaka.

U RS postoji desetak koncesionara za izgradnju MHE koji od momenta potpisivanja ugovora ništa po tom pitanju nisu uradili, kazao je Ljubo Glamočić.

"Svi koncesionari koji nemaju finansijske mogućnosti da realizuju projekte i nisu u njima daleko odmakli pozvani su na sporazumni raskid ugovora", ističe Glamočić dodajući da je resorno ministarstvo istovremeno počelo s provjerom solventnosti svih izabranih investitora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.