NavMenu

U Banjoj Luci do kraja godine dva kružna toka

Izvor: Nezavisne novine Subota, 21.02.2009. 11:44
Komentari
Podeli

Banja Luka će dobiti još dvije kružne raskrsnice, do kraja godine biće izgrađeni kružni tokovi kod Gradskog mosta i na zapadnom tranzitu, kod Tržnog centra "Tempo".

"Nakon završene izrade tehničke dokumentacije za izgradnju kružnog toka koja je u toku, biće raspisan i tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova", kazao je Milenko Šajić, portparol u Administrativnoj službi grada.

On je istakao da će se tek nakon zatvorenog tendera znati koliko sredstava će biti uloženo u izgradnju ovog kružnog toka na raskršću ulica Patre, Teodora Kolokotronisa i Isaije Mitrovića.

"Početak radova na izgradnji kružne raskrsnice trebalo bi da počne u julu, avgustu ili septembru", rekao je Šajić.

Iz Administrativne službe grada su saopštili da bi izgradnja ovog kružnog toka trebalo da smanji gužve u saobraćaju u centru grada.

"Pošto živim na Obilićevu, često prolazim ovom raskrsnicom i primijetio sam da vozači uopšte ne poštuju prvenstvo prolaza, tako da će kružni tok i te kako pomoći", rekao je student Marko Volaš.

On je naglasio da je kružni tok mnogo bolje rješenje od semaforizacije raskrsnice, jer se na "semaforima uzalud troši vrijeme, dok je uključivanje na kružnoj raskrsnici uvijek bez problema".

"Iskreno, mislio sam da će izgradnja kružnog toka kod Gimnazije predstavljati problem Banjalučanima koji se nisu susretali s takvim raskrsnicama, ali sve je proteklo bez ikakvih problema. Mislim da je tome doprinijelo i štampanje letaka s uputstvima, koje je pokrenula Administrativna služba grada", rekao je radnik Boris Čavka.

Pored ovog kružnog toka, u planu je izgradnja još jedne ovakve raskrsnice na zapadnom tranzitu, ali su se nadležni susreli s problemima koji su stopirali bilo kakvo angažovanje oko realizacije zamišljenog plana.

Vojin Bera, rukovodilac Sektora za opšte pravne i kadrovske poslove u Zavodu za izgradnju Banjaluka, kazao je da imovinski odnosi na mjestu gdje bi trebalo da bude izgrađena raskrsnica na zapadnom tranzitu nisu u potpunosti riješeni.

"Prema prostorno-planskim dokumentima određeno je za koje parcele je potrebno napraviti eksproprijaciju i rješavanje tih imovinskopravnih odnosa sprovodimo parcijalno", istakao je Bera.

Prema njegovim riječima, može se očekivati da imovinskopravni odnosi uskoro budu riješeni.

"Ne možemo biti precizni i da kažemo do kojeg datuma će se to desiti, ali je sigurno da će do polovine godine eksproprijacija za sve parcele biti završena", istakao je Bera.

Prema riječima nadležnih iz Administrativne službe grada, izgradnja kružne raskrsnice na zapadnom tranzitu neće početi dok se ne završe radovi u Ulici Ilije Garašanina u mjesnoj zajednici Lazarevo.

Milenko Šajić, portparol u Administrativnoj službi grada, je rekao da asfaltiranje ove ulice treba da bude završeno kako bi lakše mogao da se preusmjeri saobraćaj i da se ne stvaraju velike gužve u vremenu gradnje kružnog toka.

Natalija Popadić, saradnik za informisanje u preduzeću "Javni putevi Republike Srpske", kazala je da će izvođač radova na kružnoj raskrsnici na zapadnom tranzitu biti preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša.

"Ugovor s preduzećem "Niskogradnja" je već potpisan, a izgradnja će biti finansirana sa 1.500.000 KM iz Razvojnog programa Republike Srpske", dodala je Popadićeva.

Prema njenim riječima, u "Javnim putevima Republike Srpske" sve je spremno za početak izgradnje kružnog toka, a radovi će početi odmah pri rješavanju imovinskih odnosa.

"Ukoliko nam gradska uprava dostavi rješenje da su imovinskopravni odnosi riješeni, izgradnja bi mogla da počne nakon sedam dana, koliko je potrebno za dobijanje građevinske dozvole", rekla je Popadićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.