Izvor: Capital | Utorak, 17.07.2018.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slateks traži kupca za 2,2 mil KM - Prodaja uslovljena održavanjem djelatnosti

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Stečajni upravnik Gerontološkog centra Slateks Vlajko Gurešić zakazao je za 21. avgust novu, šestu po redu, licitaciju za prodaju imovine ovog centra, a najniža cijena iznosiće 2,2 mil KM.

Imovina Slateksa procijenjena je na 7,76 mil KM, a s obzirom na to da u proteklih pet nadmetanja nije bilo zainteresovanih kupaca cijena je padala, tako da će potencijalni kupci imovinu Gerontološkog centra sada moći da kupe po znatno nižoj cijeni od procijenjene.

- Prodaju se nepokretnosti sa pripadajućom opremom, koje se nalaze u Slatini, u Laktašima. Imovinu stečajnog dužnika koja se prodaje čini kompletno sređen gerontološki centar sa smještajnim kapacitetom koji čine 174 ležaja u 99 soba, kao i ostali pomoćni objekti. Centar nema koncesiona ili druga prava na bušotine termalne vode - navodi se u danas (17. jula 2018. godine), objavljenom javnom pozivu.

Za razliku od dosadašnjih licitacija potencijalni kupac, osim cijene, sada treba da ispuni i određene uslove.

- Odbor povjerilaca odlučio je da prodaja bude uslovna i da podrazumijeva održavanje djelatnosti ili djelatnosti koja uključuje i zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje najmanje tri godine od dana preuzimanja imovine - dodaje se u dopisu.

Kupac treba da dostavi dokaze o registraciji djelatnosti koja sadrži djelatnost ustanove sa smještajem i da ima određeni stepen zdravstvene zaštite ili rehabilitacije, dokaze o zaposlenim radnicima zdravstvene struke i izjavu o zapošljavanju najmanje 15 radnika Gerontološkog centra u prvoj godini rada ustanove.

Stečajni upravnik Slateksa Vlajko Gurešić kaže da na prethodnim licitacijama nije bilo interesovanja, tako da je Odbor povjerilaca, među kojima su Investiciono–razvojna banka RS i Garantni fond RS, odlučio da snizi cijenu i da doda neke nove uslove.

- Razmatrali smo na Odboru povjerilaca da idemo sa nižom cijenom za oko 250.000 KM u odnosu na posljednju licitaciju, da to bude "mamac", ali i da postavimo uslove da imovinu kupi neko ko se bavi zdravstvenom zaštitom. Odbor povjerilaca je to prihvatio i vidjećemo da li će biti uspjeha na samoj licitaciji - kazao je Gurešić.

Najniža prodajna cijena ne može biti manja od 2,2 mil KM, a pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja dostave dokaz o uplaćenom depozitu od 50.000 KM.

Procijenjena vrijednost imovine Slateksa iznosi 7,7 mil KM, a priznata potraživanja povjerilaca 11 mil KM.

Vlada RS uložila je milione KM u osnivanje Slateksa koji je trebalo da služi za smještaj starijih osoba sa višim standardom, ali taj projekat nije uspio, pa je 2016. pokrenula postupak njegove likvidacije. Likvidacioni postupak je obustavljen prošle godine i otvoren je stečaj, jer je imovina kojom Slateks raspolaže daleko manja od njegovih obaveza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.