Izvor: eKapija | Petak, 25.05.2018.| 15:12

Grad Zenica formira dvije nove poslovne zone - Uskoro i otvaranje Centra za podršku preduzetnicima

Postojeća poslovna zona - Zenica 1
Grad Zenica planira da formira još dvije nove poslovne zone. Osnivanje zona Zenica-Sjever i Zenica-Jug pokrenuto je usvajanjem odluke Gradskog vijeća 13. aprila ove godine, a iz Grada Zenica poručuju da to donosi nova ulaganja.

- Na ovaj način ćemo dodatno ojačati uslove za razvoj poduzetništva kroz osnivanje novih preduzeća, poticaje domaćih i stranih investicija, transfer novih tehnologija i znanja, jačanje partnerstva javnog i privatnog sektora te poboljšanje ekonomskog upravljanja javnim dobrima i finansijama - poručuju iz Grada Zenica.

Grad trenutno radi na izradi RP "Privredno-poslovna zona Zenica-Sjever" i RP "Poslovno-rekreativna-turistička zona Zenica-Jug", a nove poslovne zone biće formirane na sjevernom i južnom ulazu u grad.

U Gradu Zenica navode da planiraju i neke pogodnije uslove za investitore, kada je riječ o kupovini ili zakupu zemljišta u budućim poslovnim zonama.

Poslovna zona Zenica 1

U postojećoj Poslovnoj zoni Zenica 1, ukupne površine više od 330.000 m2, djeluje 36 firmi, a u prostorima Biznis inkubatora Zenica i TechnoParka Zenica, koji su dijelovi Poslovne zone Zenica 1, djeluje još 35 startapa.

Od 30. novembra 2017. godine upravljanje ovom zonom preuzela je Zenička razvojna agencija ZEDA.

U gradskoj upravi kažu da su u toku aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju uslova poslovanja u Poslovnoj zoni Zenica 1, a riječ je o izgradnji nove saobraćajnice, rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže, adaptacije Biznis inkubatora Zenica, te nizu tehničko-operativnih aktivnosti.

Uskoro Centar za podršku preduzetnicima

Zenička razvojna agencija ZEDA u saradnji sa Gradom Zenica trenutno radi na uspotavljanju Centra za podršku preduzetnicima, u okviru implementacije EU ProLocal programa. Kroz ovaj centar radiće se na promociji lokalnih privrednih subjekata, što će ujedno doprinijeti lakšem uspostavljanju saradnje sa budućim partnerima i potencijalnim investitorima.

U Agenciji ZEDA kažu da je do sada završeno fizičko opremanje kancelarije centra koji će se nalaziti u zgradi TechnoParka Zenica, a da se sada radi na izradi veb platforme.

- Platforma će pružiti osnovne podatke o zeničkoj privredi, pojedinačno će se predstaviti preduzeća, a radićemo na na određenim analizama, te zakonskim i regulativnim okvirima za osnivanje firme. Kada završimo veb platformu, slijedi zvanično otvaranje centra, a očekujemo da će to biti krajam maja ili početkom juna - rekli su nam u Agenciji ZEDA.

V. Dž.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.