NavMenu

Puhalac: Strane kompanije zainteresirane za elektroenergetski sektor

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 31.12.2008. 10:15
Komentari
Podeli

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac kaže da su mnoge strane kompanije, među kojima su njemački RW Power AG, norveški Statkraft, ruski Inter Rao i druge, zainteresovane za ulaganja u energetski sektor u Republici Srpskoj. "Resursi koje imamo, posebno u hidropotencijalu, kao i mineralni resursi naša su velika prednost. Ambiciju da postanu lideri u energetskom sektoru imaju sve balkanske zemlje i sve će krenuti ili su već krenule u borbu za svaki projekat", istakao je Puhalac.

Dodao je da se nove investicije u energetski sektor već očekuju. U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da u Srpskoj u posljednjih 25 godina nije izgrađen niti jedan značajniji energetski objekat, iako postoji veliki broj pripremljenih studija, projekata i izvršenih pripremnih radova, prenosi Glas Srpske.

"Sistem u kome toliko godina nije uloženo ništa u nove objekte ne može u nedogled da posluje i radi prema očekivanju. Novi objekti su ono što treba Elektroprivredi RS i Srpskoj, jer je energetika polje u koje su spremni da investiraju velike kompanije i gdje će banke radije plasirati svoj novac", izjavio je Puhalac.

Istakao je da je idejno rješenje za korišćenje hidroenergetskog potencijala rijeke Drine na nivou projekta za HE Gornja Drina, odnosno Buk Bijela niska, te hidroelektrana Sutjeska, Foča i Paunci završeno.

"Studija opravdanosti bi trebalo da bude okončana u februaru iduće godine nakon čega će se uraditi i revizija Studije. Ukupna snaga navedenih objekata prema idejnom rješenju je oko 264 megavata sa predviđenom investicijom od oko 434 miliona eura", kaže Puhalac. Tek kada se sva dokumentacija kompletira, dodao je, i pribave se odgovarajuće saglasnosti, biće poznato ko je ili ko su partneri sa kojima će se ući u realizaciju, dok će Elektroprivreda RS u tim projektima biti prisutna kao vlasnik u procentu uloženih sredstava. Puhalac je naglasio da se dodatni podsticaj i mogućnost za realizaciju energetskih projekata otvara i kroz Zakon o javno-privatnom partnerstvu čije donošenje se očekuje početkom 2009. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.