NavMenu

"Elektroprivreda BiH" predstavila ulaganja: Izgradnja vjetroelektrana na Podveležju u februaru

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 30.12.2008. 10:00
Komentari
Podeli

Na jučerašnjoj Skupštini "Elektroprivrede BiH", održanoj u Sarajevu, usvojena je odluka o formiranju joint venture kompanije EPBiH - VINK Mostar, kojom su stvoreni preduvjeti za početak izgradnje vjetroelektrana na platou Podveležja.

Kako je za "Dnevni avaz" kazao generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, to preduzeće ima 67,8 posto vlasništva u kompaniji, a "Vjetroenergetika" iz Mostara 32,2 posto. Vjetroturbine imat će snagu od 46 megavata.

- U naredne tri godine u tzv. vjetropark planiramo uložiti 700 miliona maraka. Nakon formiranja kompanije bit će pripremljen investicioni program u skladu s vlasničkom strukturom i pokrenuto investiranje. Nadam se da bismo krajem februara mogli postaviti temeljac vjetroparka - rekao je Jerlagić.

Odlučeno je da EPBiH u narednom periodu uloži novac i u male hidroelektrane te učestvuje u finansiranju projekta u gornjoj Neretvi, vrijednog 1,2 milijarde KM, s minimalno deset posto sredstava. Namjera menadžmenta je da ta ulaganja poveća na 51 posto.

Jerlagić kaže da jučer nisu decidirano razmatrani projekti koji su povezani sa tzv. strateškim partnerima. Odluke u tom smislu, ističe, bit će donesene zavisno od odluke Vlade FBiH. Skupština je usvojila plan dobiti u naredne tri godine u vrijednosti od 205 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.