NavMenu

Sudski spor oko zemljišta sprečava gradnju Kongresnog centra Sarajevo

Izvor: Klix Nedjelja, 29.04.2018. 20:18
Komentari
Podeli

(Foto: novigradsarajevo.ba)
Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo još 2016. godine, čime su se stvorile planske pretpostavke za izgradnju kompleksa. Od tada ništa nije urađeno, a iz općine navode da je glavni razlog sudski spor u vezi sa zemljištem, koji se vodi na Kantonalnom sudu.

Kongresni centar Sarajeva, vrijedan 300 mil KM, zamišljeno je da se gradi u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije BiH, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Iz općine navode da imaju zainteresirane investitore iz Omana, koji su spremni uložiti sredstva u izgradnju Kongresnog centra Sarajeva, ali da još uvijek imaju problem administrativne prirode koji je na Kantonalnom sudu gdje se rješava prethodno pitanje upisa vlasništva na BHRT-u.

- Iako je predsjednik Kantonalnog suda 9. januara ove godine donio odluku o hitnom rješavanju ovog predmeta, nažalost predmet još nije riješen. Pored sporosti sudske administracije, bojimo se da se radi o nekoj vrsti opstrukcije ovog projekta, jer više od tri godine nije riješena žalba BHRT-a (izjavljena 8. aprila 2015. godine) kada je riječ o upisu prava vlasništva, što je ključno pitanje kako bi se došlo do mogućnosti da se putem javne licitacije izabere investitor za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva - kazali su iz Općine Novi Grad.

Naveli su i da je sve što je bilo u nadležnosti općine završeno, ali da nažalost taj administrativni sudski spor koji se vodi na Kantonalnom sudu onemogućava konačnu realizaciju projekta.

Riječ je o jedinstvenom projektu koji je općina predstavila u sklopu projekta "Pokrenimo Novi Grad zajedno". Sarajevo bi prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova, a poseban značaj bi imao kongresni dio koji bi imao više različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana s binom koja može primiti 1.000 ljudi sa 734 mjesta, zatim multipleks kino te više različitih dvorana na spratovima u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar.

Na jednom mjestu će biti cijeli servis za održavanje različitih kongresa na najvišem svjetskom nivou. Sve će biti povezano s hotelom s pet zvjezdica koji će imati 300 soba i 34 apartmana.

U sklopu kompleksa planirana je gradnja shopping centra, velike garaže s blizu 1.500 parking mjesta, te veliki dio poslovnih sadržaja, a nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra idejnim projektom je planirano formiranje pet međuetaža koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Izgradnjom ovog projekta Općina Novi Grad bi dobila i centralni trg koji, osim što je u funkciji arhitektonskih objekata koji su na njega orijentisani, predstavlja pješačku vezu s područjem južne i sjeverne strane ovog dijela Sarajeva. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajevo biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.