NavMenu

Kreće uređenje Poslovne zone Ratkovac u Cazinu - Budućim investitorima na raspolaganju 45 hektara

Izvor: eKapija Srijeda, 18.04.2018. 15:49
Komentari
Podeli
Poslovna zona RatkovacPoslovna zona Ratkovac
Krajem maja počinje uređenje Poslovne zone Ratkovac u Cazinu, a radiće se na izgradnji vodovodne i hidrantske mreže, primarne saobraćajnice sa javnom rasvjetom, oborinske kanalizacije i elektromreže, što će koštati 700.000 KM.

Radove će sa 280.000 KM sufinansirati Vlada Švajcarske kroz Projekat općinskog i okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), rečeno je eKapiji iz Grada Cazina. Predviđeno je da radovi traju dva mjeseca.

Kako smo saznali iz gradske uprave, pri kraju je i izgradnja prve faze prilazne saobraćajnice zoni Ratkovac i mosta, u vrijednosti od 150.000 KM, što grad finansira iz svog budžeta. U planu je i gradnja kanalizacione mreže, a to će koštati 500.000 KM.

- Nakon završetka radova Poslovna zona Ratkovac će biti opremljena električnom, vodovodnom, hidrantskom, kanalizacionom i telekom mrežom uz, naravno, urađenu putnu infrastrukturu i rasvjetu - kažu za eKapiju iz Grada Cazina.

Formiranje i uređenje Poslovne zone Ratkovac je potpuno novi projekat gradske uprave, koja je do sada samo za otkup zemljišta izdvojila više od 2,5 mil KM. Kada bude u funkciji, cjelokupna površina ove poslovne zone od 450.000 m2 (45 hektara) biće na raspolaganju potencijalnim investitorima.

- S obzirom na to da već izvjesno vrijeme traje implementacija ovog projekta imamo iskazane interese kako domaćih, tako i stranih investitora. Uzimajući u obzir početno stanje i rezultate anketiranja na samom početku, svjesno smo ušli u realizaciju ovog projekta jer trenutni pokazatelji, zbog gustine naseljenosti, zaštitnih zona, nepostojanje poslovnih zona i drugih ograničenja, ukazuju na neophodnost ovakvih površina kako bi bile stvorene pretpostavke za širenja postojećih proizvodnih kapaciteta, ali i otvaranje novih - objasnili su iz gradske uprave.


Kao stimulaciju za dolazak investitora u Poslovnu zonu Ratkovac, grad je definisao početnu cijenu zemljišta od 12 KM po m2. Budući investitor ne plaća gradske administrativne takse i naknade u postupcima pribavljanja lokacijskih informacija, odobrenja za građenje i odobrenja za upotrebu, priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao ni naknadu za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Osim toga, oslobođen je plaćanja troškova komunalne takse za istaknuti naziv firme u prve tri godine rada u poslovnoj zoni. Polovinu iznosa platiće za naknadu za uređenje građevinskog zemljišta i naknade po osnovu prirodnih pogodnosti (rente).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.