Izvor: eKapija | Srijeda, 21.02.2018.| 15:51

Zenica planira gradnju Gradske vijećnice sa uređenjem trga i podzemnom garažom - Pogledajte pet najboljih idejnih rješenja (FOTO)

Prva nagrada za idejno rješenje Gradske vijećnice
Gradska uprava Zenice planira da gradi Gradsku vijećnicu sa uređenjem centralnog gradskog trga i podzemnom garažom, a nedavno je izabrano pet najboljih idejnih rješenja za taj projekat, nakon raspisivanja međunarodnog konkursa.

Gradska vijećnica, podzemna garaža i Trg BiH gradili bi se na prostoru između sadašnje zgrade Gradske uprave, Bosanskog narodnog pozorišta, zgrade Suda, ASA banke i Školske ulice, rečeno je za portal eKapija iz Grada Zenica.

Na konkurs koji je objavio Grad Zenica u partnerstvu sa Asocijacijom arhitekata u BiH i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica, pristiglo je 31 idejno rješenje.

Prvu nagradu dobio je tim autora iz Makedonije i Slovenije koga čine arhitekte Katarina Vidimce, Silvija Shaleva, Mirjana Lozanovska i Erik Jurisevic.

- Autori su se odlucili za logično, čisto i kompoziciono ispravno rješenje u kojem se javni sadržaji smještaju u horizontalni lebdeći volumen koji je kontrapunkt vertikali sa uredima. Na taj način većina plohe trga ostaje slobodna, a natkriveni javni prostor može funkcionirati kao gradska loggia. S obzirom na to da horizontalni volumen ima atrij, prostor ispod kvalitetno diše - rečeno je iz Asocijacije arhitekata BiH.

Drugo mjesto zauzeo je Adnan Pašić iz Sarajeva, treće slovenačka firma Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, četvrtoplasirani je bio Vladimir Bojković iz Crne Gore, dok je peta pozicija pripala Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura.

Druga nagrada za idejno rješenje Gradske vijećnice
Prvoplasirani rad je dobio nagradu od 20.000 KM, drugi je nagrađen s 10.000 KM, dok je treći dobio 6.000 KM. Preostala dva rada su otkupljena sa po 2.000 KM.

Iz Gradske uprave Zenica su nam potvrdili da sada slijede izrada idejnog projekta na osnovu prvonagrađenog rada za urbanističku saglasnost, izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu, te raspisivanje tendera za izgradnju objekta.

- Zenica će dobiti Gradsku vijećnicu koja će biti novi simbol grada, a gradski trg biće središte društvenog života - kažu u Gradu Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nedavno je rekao za medije da će se vrlo brzo raditi na daljim procedurama za realizaciju projekta, budući da već ima zainteresovanih koji bi ulagali preko javno-privatnog partnerstva.

- U ovom gradu moramo riješiti problem parkinga, te smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Iskoristićemo evropske fondove za jačanje institucija sistema za gradnju vijećnice - rekao je Kasumović.


Fotogalerija
Idejna rješenja za Gradsku vijećnicu u Zenici

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.