Izvor: eKapija | Srijeda, 10.01.2018.| 10:46

Nova zona za investiranje u Bihaću - Kakve potencijale krije kompleks nekadašnjeg Kombiteksa?

Zona nekadašnjeg tekstilnog preduzeća Kombiteks u Bihaću mogla bi, ukoliko bude inicijative i ozbiljnog pristupa vlasti Grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i Vlade FBiH, postati jedna od najvećih stambeno-poslovnih zona u bližoj budućnosti u BiH. Stečajni upravnik Kombiteksa Šefik Smlatić ima već razrađene ideje kako ovaj kompleks urediti i ponuditi investitorima, a sve u cilju da oživi moderna industrija u ovom dijelu Unsko-sanskog kantona.

Kako za eKapiju kaže Smlatić, akcenat je između ostalog i na stambenom dijelu, jer ukoliko se pametno isplanira ova zona, bilo bi mjesta za gradnju stambenih sadržaja, vrtića, ambulante i svih sadržaja potrebnih za stanovanje.

- Zona Kombiteksa sada se prostire na 150.000 m2, a cilj je da se njoj pripoje zona nekadašnje željezare, zona BINA-e i Polietilenke, i da se novim investitorima ponudi prostor od 250.000 do 300.000 m2. To je ozbiljan zadatak, ali i ispravan ukoliko želimo da kreiramo povoljan poslovni ambijent - ističe Smlatić.

U Kombiteksu je u toku stečajni postupak, a od fazne prodaje imovine očekuje se da će se namiriti potraživanja i obaveze prema radnicima. Od nekadašnje imovine tog tekstilnog preduzeća, kako kaže Smlatić, neki objekti su u vrlo dobrom stanju i mogu biti korisni potencijalnim investitorima, zbog kvaliteta gradnje, dok bi neke druge trebalo srušiti i na tom prostoru graditi nove.

Smlatić, koji je stečajni upravitelj Kombiteksa od juna 2016. godine, očekuje da se stečajni postupak završi u narednih godinu i po dana, što je kako kaže, realni rok. Do polovine 2018. godine planira osigurati još milion maraka za isplatu povjerilaca, prije svih radnika, i time bi ukupna priznata potraživanja bila na nivou od oko 50%.

- Sada u zoni Kombiteksa posluje više od 20 firmi, a želja mi je da se tu dovede još oko 10 investitora. Već sada imamo interesovanje određenih privrednika, a i konstantno vodim razgovore sa kompanijama koje već posluju u Bihaću i koji bi ovde mogli proširiti kapacitete.

U zoni je završena kompletna vodovodna i kanalizaciona infrastruktura, a urađeno je i idejno rješenje saobraćajnice duge oko 700 metara, koja prolazi kroz zonu. Njeno puštanje u rad je nužno ukoliko se želi obezbijediti potpuna funkcionalnost zone.

- Sljedeći korak je na Gradu Bihaću koji treba da izda urbanističku saglasnost i, nakon procesa eksproprijacije, krenulo bi se u gradnju. Kasnije bi zadatak gradskih vlasti bio da rade na održavanju ove saobraćajnice - ističe Smlatić.

Cijelom dužinom ove zone prolazi i željeznička pruga, što je kako kaže stečajni upravnik Kombiteksa, dodatna prednost ove lokacije, jer se roba može dopremati i dalje izvoziti upravo željeznicom.

- Mi se moramo orijentisati na domaće, male privrednike koji bi ovdje kreirali dobru investicionu klimu. Velike kompanije traže sigurnost u državi i na njih ne možemo računati. Ovde je fokus na uspješnim malim firmama koje bi bile primjer drugima - rekao je Smlatić za eKapiju.

Prije rata Kombiteks je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i u njemu je radilo oko 5.000 ljudi. U stečaju je već deset godina.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.