NavMenu

Početkom 2018. kreće obnova kultnog mostarskog hotela - Radovi na Neretvi vrijedni 8,7 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Subota, 23.12.2017. 10:34
Komentari
Podeli
Kultni mostarski hotel Neretva početkom 2018. godine očekuje obnova vrijedna 8,7 mil EUR. Ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, prve goste mogao bi da primi u 2020. godini, potvrdila je za eKapiju direktorica visočke firme Neretva Selma Vranac.

Već sada je izvjesno da će ovaj hotel poslovati u sklopu jednog svjetskog hotelskog lanca, međutim, Vranac nam za sada nije mogla dati više informacija o tome.

- Hotel Neretva biće brendiran hotel. Još ne možemo objaviti o kojem hotelskom lancu je riječ s obzirom na to da se radi o informaciji koja je zasad u domenu poslovne tajne - istakla je Vranac.

Dodaje da su pripremni radovi za početak obnove već završeni, te da će postojeće stanje hotela utvrditi Građevinski fakultet u Mostaru izradom elaborata o ocjeni stanja konstrukcije ovog objekta. Elaborat koji će biti završen do kraja ove sedmice, daće prijedlog mjera neophodan za nastavak radova, objašnjava Vranac.

- Na hotelu su u pripremnoj fazi uklonjeni ruševni dijelovi objekta, te osigurani i zaštićeni postojeći zidovi. Takođe su izvedeni radovi na podzemnim, suterenskim etažama tako da je terasa prema rijeci Neretvi u konstruktivnom smislu završena. Ukoliko nam Grad Mostar odobri zahtjev za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta u zakonskom roku, nastavak obnove hotela Neretva počeće 15. januara 2018. godine - kaže Vranac.

S obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku, rekonstrukcijom hotela Neretva u najvećoj mjeri će se poštovati izvorni vanjski izgled i oblik građevine.

- Između ostalog, neophodno je zadržati i sanirati postojeće zidove, zatim veličinu i raspored otvora na fasadama, zadržati i restaurirati originalne dekorativne elemente na fasadama ukoliko je moguće ili izraditi nove po uzoru na originalne - ističe direktorica firme Neretva.

Kada je unutrašnjost hotela u pitanju, sagovornica eKapije dodaje da su imali slobodu prilikom projektovanja.

- Unutrašnjost hotela biće uređena u skladu sa standardima svjetskog hotelskog brenda. Elementi savremenog i luksuznog enterijera daće doprinos izvornom stilu hotela, tako da će autentična arhitektura i nova rješenja unutrašnjeg dijela činiti skladnu cjelinu.

Kakvo će biti uređenje oko hotela, te koliko će biti parking mjesta, Vranac ističe da zavisi od pregovora sa gradskim vlastima, koji će uskoro biti pokrenuti.


Dodaje da je će u obnovljenom hotelu Neretva biti zaposleno oko 40 ljudi.

Podsjećamo, kultni hotel na Neretvi otvoren je 1892. godine kada je u Mostar donio duh Evrope novim tipom gostinskih soba, kao i salama za sastanke. Odmah je postao omiljeno mjesto Mostaraca, ali i svih onih koji su dolazili u ovaj grad.

Slobodana Šubara


Fotogalerija
Obnova hotela Neretva u Mostaru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.