Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 06.12.2017.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pri kraju uređenje industrijske zone Kombiteks u Bihaću - Prodato više od 60% imovine nekadašnjeg preduzeća

(Foto: youtube.com)
Izgradnjom saobraćajnice kroz krug nekadašnjeg tekstilnog preduzeća Kombiteks u Bihaću, te elektro, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, biće kompletiran projekat buduće industrijske zone na tom lokalitetu.

Ovo je istakao stečajni upravnik Kombiteksa Šefik Smlatić, rekavši kako se radi o aktivnostima koje su u toku, te da su projekat podržale lokalne vlasti i nadležna preduzeća. Smlatić ističe kako je dogovorena finansijska konstrukcija cijelog projekta i da će on biti finansiran sredstvima gradskih vlasti, Elektroprivrede BiH i privrednika koji su na ovom lokalitetu kupili zemljište i objekte.

- Ostalo je da se riješe imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dijelom zemljišta koje će biti zahvaćeno saobraćajnicom i pratećom infrastrukturom, a nije u vlasništvu Kombiteksa. Tu očekujemo pomoć gradskih vlasti kako bi se u što skorije vrijeme riješio taj problem - istakao je Smlatić.

Prema njegovim riječima, nekadašnji krug Kombiteksa na najboljem je putu da preraste u respektabilnu industrijsku zonu, a do sada je prodato više od 60% imovine ovog preduzeća koje se prostire na 150 dunuma zemljišta.

- Do sada je imovinu Kombiteksa kupio veliki broj većih i manjih firmi, koje u novoj industrijskoj zoni vide svoj poslovni interes. Kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji planiraju pokretanje, proširenje ili izmještanje svojih poslovnih djelatnosti - istakao je Smlatić, te dodao da se radi o firmama koje se bave metalskom industrijom, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, transportom, izgradnjom sistema za grijanje, telekomunikacijama, te auto-servisiranjem.

Da bi buduća poslovna zona dostigla još viši nivo funkcionalnosti, pristupilo se izgradnji postojeće saobraćajnice, te povezivanju cijelog kompleksa s lokalnom putnom infrastrukturom.

U prijeratnom periodu, Kombiteks je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i zapošljavao je oko 5.000 radnika. Nakon neuspješne privatizacije, proizvodnja je obustavljena prije devet godina, a prije godinu dana firma je otišla u stečaj.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.