NavMenu

Opština Gradiška očekuje nove investitore - U Novoj Topoli spremno 50 parcela, uskoro uređenje i poslovne zone Liman

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2017. 13:48
Komentari
Podeli
Više stranih i domaćih investitora zainteresovano je da ulaže u Agroindustrijsku zonu Nova Topola u Gradišci, kaže u razgovoru za eKapiju Branko Stojnić, načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštini Gradiška.

Skoro 20 kompanija već obavlja svoje djelatnosti u ovoj zoni koja se prostire na 144 hektara.

- Za nove investitore na raspolaganju imamo 50 hektara slobodnih površina. Parcele su veličine od 0,3 do 3 hektara, s tim što postoji mogućnost ukrupnjavanja parcela. U toku su pregovori sa više kompanija o ulaganjima u Agroindustrijsku zonu - ističe Stojnić.

Opština Gradiška i dalje radi na uređenju ove zone, te je u toku gradnja puteva unutar nje. Kako kaže Stojnić, najviše interesovanja za gradnju pogona u ovoj zoni imaju firme iz oblasti trgovine, poljoprivrede, metalne i tekstilne industrije. Svima njima, kako ističe, odgovara zdravo poslovno okruženje koje pruža Gradiška, a velika je prednost blizina autoputa i granica sa EU. Ponosno ističe neke od većih stranih investicija, poput italijanske firme Lattonedil koja se bavi proizvodnjom termoizolacionih panela i koja je u Gradišku uložila 20 mil KM.

Početna cijena zemljišta u Agroindustrijskoj zoni iznosi 4 EUR po m2, a naknada za rentu od 6 do 12 po m2. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta je besplatna.

- Osim ove zone naša Opština planira investitorima ponuditi i parcele u novoj poslovno-proizvodnoj zoni Liman u blizini samog autoputa Banjaluka-Gradiška. Ta zona, koja bi mogla da se prostire na 400 hektara, zaživjeće kada se izgradi most na Savi. Trenutno se radi projektno-tehnička dokumentacija za njeno formiranje.

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Za početak će u Limanu biti uređeno 200 hektara, a zona će se proširivati u skladu sa zahtjevima investitora.

Kako nam je pojasnio Stojnić, biće tu dosta prostora za greenfield investicije, a uz to Opština Gradiška nudi u zakup i nekadašnje hale i pogone za brownfield ulaganja. Takvi prostori, kako kaže, vrlo lako se adaptiraju za nove djelatnosti.


Opština Gradiška je prema vrijednosti izvoza na drugom mjestu u RS sa 98% pokrivenosti uvoza izvozom, a ključna izvozna tržišta su Srbija, Italija, Njemačka, Rusija, Slovenija i Hrvatska.

BFC sertifikat

Opština Gradiška stekla je uslove za dobijanje BFC sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju. Ostvarila je napredak na polju regulatornih reformi i umanjenja administrativnih taksi, čime se odrekla oko 190.000 KM prihoda godišnje u cilju davanja podrške poslovnim inicijativama, smanjenjem administrativnog opterećenja kod pribavljanja opštinskih saglasnosti i rješenja.

Realizacijom projekta Life, koji je pomogla Svjetska banka, stranke danas dobijaju odgovore administracije mnogo brže nego je to bio slučaj prije reforme, što je značajno unapređenje efikasnosti u radu.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.