NavMenu

Lakše do dozvola za pokretanje biznisa u Banjaluci - Počeo da radi e-registar

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2017. 15:51
Komentari
Podeli
Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com)Banjaluka
U Upravi Grada Banjaluka juče (28. novembar 2017.) su prezentovani rezultati projekta za privlačenje investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - Life.

Na prezentaciji kojoj su prisustvovali gradonačelnik Igor Radojičić i britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson, rečeno je će Grad Banjaluka, kroz smanjenje administrativnih taksi, na godišnjem nivou lokalnoj zajednici vratiti oko 600.000 KM, koje se mogu dalje reinvestirati u lokalni razvoj.

Gradonačelnik Igor Radojičić, rekao je da je Life jedan od prvih projekata koji je pokrenut po dolasku nove gradske administracije. On je naglasio da građani sada imaju pojednostavljene procedure sa smanjenim administrativnim taksama, ali i sa pojedinim ukinutim nametima.

- Uveden je elektronski registar procedura gdje svaki građanin može da vidi svaku proceduru i obrasce za različite dozvole. Takođe raspoloživ je i pregled subvencija koje Grad dodjeljuje, a najvažniju stvar očekujemo od 1. januara 2018. godine, a to je jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola. Sada je u toku potpisivanje sporazuma sa različitim javnim institucijama i ustanovama kako bi se od 1. januara građanin na jednom mjestu obratio za izdavanje građevinske dozvole, a onda bi ga Grad zastupao kod drugih ustanova u prikupljanju dokumenata koji su potrebni, a kojih je do sada bilo 23 – rekao je Radojičić.

Od 28. novembra je dostupan elektonski registar putem kojeg građani i privrednici, ali i svi oni koji žele da posluju u Banjoj Luci, brzo i lako, na jednom mjestu, mogu saznati kojem gradskom organu bi trebalo da podnesu željeni zahtjev, koju dokumentaciju treba da prilože, te koliko će postupak koštati i u kojem roku će biti riješen.


Takođe, Banjaluka od sada ima unaprijeđen sistem servisiranja investitora po principu "sve na jednom mjestu", a jedan od najvažnijih alata informisanja investitora o potencijalnim prilikama je Investicioni profil Banjaluke koji sublimira sve informacije potrebne investitorima, uključujući konkretne lokacije, potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može da očekuje u procesu realizacije investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.