NavMenu

Izgradnja turističkog kompleksa Klekovača vrijednog 338 mil EUR planirana u 2018. - Pogledajte šta je sve predviđeno Prostornim planom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.11.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja turističkog kompleksa Klekovača u opštini Petrovac, vrijednog 338 mil EUR, mogla bi da počne u 2018. godini. Projekat koji predviđa izgradnju velikog broja hotela, naselja sa turističkim vilama, sportsko-rekreativnog kompleksa, kao i ski centra sa stazama dugim 63 km sve je bliži realizaciji budući da je Narodna skupština RS nedavno usvojila Prostorni plan područja posebne namjene Klekovača.

Kako za eKapiju kaže Dragan Stanimirović iz beogradskog preduzeća Beging, koje je izradilo Prostorni plan, usvajanjem ovog dokumenta stvorili su se uslovi za izradu zoning plana, a nakon toga i projektno-tehničke dokumentacije.

- Realizacija ovog projekta više je nego realna. Investitor, firma GB Immo iz Banjaluke, je već uložio dosta novca u razna istraživanja, studiju izvodljivosti i dobijanje koncesionih ugovora.

Dodaje da je planirano da se izgradnja odvija u tri faze. Prva kreće nakon usvajanja prostorno-planske dokumentacije i trajaće 6 godina, za drugu i treću fazu predviđeno je po tri godine, što je ukupno 12 godina.

- Sve studije i istraživanja koje su prethodile izradi Prostornog plana su potvrdile da će ova investicija ispuniti očekivanja. Kompleks koji će se prostirati na 3.789 hektara trebalo bi da zadovolji potrebe kako zimskog, tako i ljetnjeg turizma. Inače, planom je predviđena izgradnja ski centra sa stazama dugim 63 km, koji je strateški prioritet razvoja RS. U okviru plana izdvojena su tri urbana područja - Kozila, Planinsko selo i Amfiteatar - dodaje Stanimirović.

Prostorni plan područja posebne namjene Klekovača osvojio je treće mjesto u kategoriji Prostorni planovi i prostorni planovi područja posebne namjene na ovogodišnjem Međunarodnom salonu urbanizma koji se održava od 8. do 15. novembra u Nišu u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Hotel sa ljekovitom glinom, golf kompleks, hala za dvoransko skijanje...

Prema prostorno-planskoj dokumentaciji, urbano područje Kozila je usmjereno na smještaj turista, ponudu sportsko-rekreativnih, zdravstvenih i komercijalnih sadržaja. Hoteli i apartmani će se razlikovati po nivou ponude s obzirom na kategoriju objekata.

- U području Kozila je planirana izgradnja hotela sa ljekovitom glinom, auto kampa, konjičkog kluba, konjičke staze, zatim "bebi" ski lifta, staze za obuku skijaša, pješačkih i biciklističkih staza, staze za nordijsko skijanje, kao i igrališta i adrenalinskih parkova... Hotel sa ljekovitom glinom pripada kategoriji hotela sa 5 zvjezdica i ima velnes i spa sadržaje - ističe Stanimirović.

Dodaje da je u ovom području predviđena i vazdušnja banja gdje bi bili smještajni i kapaciteti za velnes, spa i zdravstvene usluge. Ovi objekti nalazili bi se u borovoj šumi.

- Predviđeni su hoteli sa 4 i 5 zvjezdica koji se mogu izgraditi u više objekata i u različitim tipovima. Banja će omogućiti liječenje i rehabilitaciju lica sa određenim zdravstvenim tegobama, kao što su astma, anemije, nespecifična oboljenja pluća, rehabilitacija poslije različitih oblika zračenja itd.

Ovde je planirana i izgradnja turističkih vila, sportsko-rekreativnog i golf kompleksa.

- Golf kompleks čine golf hotel, golf klub i teren za golf sa 27 rupa. Takođe, u blizini ski platoa u urbanom području Kozila nalazi se hala za dvoransko skijanje koja će omogućiti skijanje u ljetnjem periodu.

Urbano područje Planinsko selo nalazi se na nadmorskoj visini od 1.250 m i ovdje je planirana izgradnja hotela i turističkih kuća.

Prostorni plan područja posebne namjene KlekovačaProstorni plan područja posebne namjene Klekovača
U okviru urbanog područja Amfiteatar planirana je izgradnja kombinovane sportske sale, kao i centra sa terenima na otvorenom za fudbal, tenis i kombinovani tereni. Predviđene su i staze za atletiku, bicikl i rolere, te nordijska staza sa poligonom za biatlon.

Skijalište

Prostornim planom za Klekovaču planirana je i izgradnja skijališta sa smještajnim i ugostiteljskim objektima koje bi se gradio u tri faze.

- Ukupna dužina ski staza je 63,7 km, dok je planirana dužina vertikalnog transporta 20,2 km. Planirane su 2 kabinske gondole, 9 šestosjednih žičara i 6 ski liftova. Takođe, predviđene su 34 ski staze, 3 ski poligona, staze za nordijsko skijanje, 4 staze za preskijavanje, kao i hala za ljetnje dvoransko skijanje - kaže Stanimirović.

Provođenjem ovih planskih rješenja, ističe, bilo bi zaposleno do 3.700 ljudi, a kapacitet cijelog kompleksa bi iznosio oko 15.000 ležajeva.

- U posljednjih 50-ak godina ovaj plan je daleko najozbiljniji u svim segmentima i zamišljen je tako da će zaista predstavljati jedan reprezentativan turistički kompleks, ne samo u BiH, nego i na cilom Balkanu i u Evropi.

Na prostoru koji neće obuhvatati zoning plan, kaže Stanimirović, već mogu početi određeni infrastrukturni radovi koji su neophodno za funkcionisanje cijelog kompleksa.

- Nadamo se da će već sledeće godine početi izgradnja kompleksa za koji će se zoning planom utvrditi tačne smijernice i uslovi za izgradnju objekata. Inače, bio je raspisan i međunarodni konkurs za idejna rješenja koja su precizirala neke dijelove područja Klekovače, međutim, ovaj plan je obuhvatio mnogo širi prostor, ali su implementirana i idejna rješenja u obimu u kojem je to bilo moguće.

Povezivanje na autoput

Važećim Prostornim planom Republike Srpske koji je usvojila Narodna skupština RS usvojena je trasa autoputa od Banjaluke do Mliništa, a koji će se povezati sa autoputem u Hrvatskoj, te je predviđeno da se regionalni put kojim se dolazi do Klekovače veže na ovaj autoput.

- Za sada postoji magistralni put koji, u ovom trenutku potpuno ispunjava sve uslove za dolazak do Klekovače, mada smo planskim rješenjima predvidjeli široku saobraćajnu infrastrukturu koja će upotpuniti cijeli kompleks i omogućiće funkcionisanje svih zasebnih segmenata na Klekovači.

Zašto Klekovača?

Planinu Klekovaču odlikuje pogodna klima i izuzetni prirodni predjeli. Kako nam kaže Dragan Stanimirović iz Beginga, ovaj prostor mogao bi da dobije status vazdušne banje.

- Već duži period se rade ispitivanja vazduha i klime i bilježe se sve karakteristike koje za sada pokazuju da ovo područje zaslužuje status vazdušne banje.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.