NavMenu

Travnik dobija efikasniju upravu - Lakše do građevinskih dozvola, uveden i e-registar

Izvor: eKapija Petak, 03.11.2017. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Općina Travnik godišnje će ubrizgavati 710.000 KM za razvoj privatnog sektora kroz drastično smanjenje dažbina i taksi koje je privreda bila dužna plaćati, a sve u cilju jačeg i bržeg ekonomskog razvoja, te zapošljavanja mladih.

Juče su promovisani rezultati i označen završetak implementacije ključnog dijela aktivnosti Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - Life, koji provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije u BiH.

Uspješnom realizacijom ključnog dijela projekta Life, Općina Travnik dobila je efikasniju i efektivniju upravu, što se ogleda kroz pojeftinjenje procesa rada smanjenjem administrativnih taksi, saopćeno je na općinskom sajtu.

S druge strane, stranke će u prosjeku za 55% kraće vrijeme dobivati odgovore administracije, a ostvarena je i prosječna ušteda po jednom zahtjevu u iznosu od 16,28 KM. Poseban poticaj uspostavljanju novih privrednih subjekata ogleda se kroz smanjenje takse za registraciju obrtničke djelatnosti za 80%.

Važan rezultat reforme uprave je i elektronski registar gdje će građani i privrednici, ali i svi oni koji žele poslovati u ovoj općini, brzo i lako, na jednom mjestu, saznati kojem općinskom organu trebaju podnijeti željeni zahtjev, koju dokumentaciju trebaju priložiti, te koliko će postupak koštati i u kojem roku će biti riješen. E-registar omogućuje preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, što također pojednostavljuje i ubrzava cjelokupan proces interakcije općinskih službi, privrede i građana ove općine.


Također, Općina Travnik danas ima unaprijeđen sistem servisiranja investitora po principu "sve na jednom mjestu".

Osim toga, sklapanjem sporazuma sa javnim institucijama i komunalnim preduzećima Općina Travnik je stvorila uslove za značajno pojednostavljenje procesa izdavanja građevinskih dozvola, te uvela jednošalterski sistem poslovanja u sektoru urbanizma i gradnje. Realizacijom ove aktivnosti, građani i privrednici Travnika sada ne moraju odlaziti na 9 različitih adresa da bi sakupili 13 saglasnosti u cilju dobijanja građevinske dozvole, jer sada lično trebaju posjetiti samo 4 institucije da bi pribavili ukupno 8 dokumenata, a sve ostalo će Općina pribavljati u njihovo ime po službenoj dužnosti i podnesenom zahtjevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.