Izvor: eKapija | Srijeda, 20.09.2017.| 11:37

Prostor Delibašinog sela u Banjaluci mogao bi biti nova razvojna zona - Lokalitet obiluje mnogim potencijalima

Istraživački centar za prostor Banjaluka predstavio je u utorak, 19. septembra, ideju urbane transformacije kompleksa Delibašinog sela. Kako su istakli, s obzirom na to da ovaj prostor obiluje prirodnim, istorijskim i kulturnim vrijednostima, kao i da ima potencijal za razvoj uslužnih, poslovnih, turističkih i sportskih sadržaja, utoliko može postati "predmet dugoročnog multidisciplinarnog projekta urbane transformacije, kao prostora sa potencijalom intenzivnog mjesta".

- Bez obzira što prostorni poligon već predstavlja dio različtih pojedinačnih inicijativa i procesa, projekat urbane transformacije kompleksa Delibašino selo pokušava ukazati na potrebu sveobuhvatnog posmatranja prostora uz istovremeno aktiviranje svih prisutnih aktera u prostornom obuhvatu, privrednih i drugih subjekata, te drugih zainteresovanih strana, organizacija, inicijativa i pojedinaca - rekli su iz Istraživačkog centra za prostor.

Ovaj kompleks obuhvata vrijedne elemente kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa među kojima su prirodno korito rijeke Vrbas na izlazu iz meandra koji definiše Mađirsko polje, urbana praznina definisana ulicama Poljskog partizanskog bataljona, Ilije Garašanina i Slatinskom i Stari drveni most i Novi most u Trapistima. Tu su i nacionalni spomenici BiH - samostan Trapisti i hidroelektrana Delibašino selo, kompleks Banjalučke pivare i Park šuma Trapisti, koji je prirodno dobro RS.

U neposrednoj blizini su i vazdušna banja, vikend naselja Slatina, zaštićeno područje Mađirsko polje, nova Poslovna zona Jelšingrad, poljoprivredno dobro Ekonomija, te novourbanizovana naselja Mađir, Lazarevo Istok i Priječani.

Prema Urbanističkom planu Banjaluke iz 1975. godine područje je označeno kao urbano zelenilo, poljoprivredno zemljište i šume, te manjim dijelom kao medicinski centri i industrija.

Uskoro građanska inicijativa

Ideju o urbanoj transformaciji podržao je i Zoran Talić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka

- Plan urbane transformacije kompleksa Delibašino selo je odlična prilika da na najbolji način iskoristimo prirodne, istorijske i kulturne vrijednosti jedne od vrijednih lokacija grada. Vjerujem da zajedničkom saradnjom, posebno zahvaljujući koracima koje je grad napravio, između ostalog, osnivanjem Tima za male intervencije u prostoru, možemo dobiti u budućnosti kompleks izuzetne kulturne, prirodne ali i turističke vrijednosti - rekao je za eKapiju predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Zoran Talić.

Prema njegovim riječima, ovaj plan podrazumijeva i razvoj marginalizovanih dijelova grada, promociju obnovljivih izvora energije, razvoj lokalne privrede, te mu se zbog toga mora posvetiti pažnja.

Iz Istraživačkog centra za prostor planiraju pokrenuti građansku inicijativu za urbanu transformaciju Delibašinog sela, zatim analizirati zainteresovanost potencijalnih aktera i međunarodnih saradnika, te ispitivanje mogućnosti zajedničke saradnje zainteresovanih aktera. Osim toga, analiziraće se i potencijalni izvori finansiranja.

T.B


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.