NavMenu

Sport i turizam se vraćaju na igmansko Veliko polje - Urbanističkim projektom predviđena rekonstrukcija olimpijskih objekata

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2017. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Veliko polje na Igmanu moglo bi da oživi turističke potencijale i ponudi novi sadržaj ljubiteljima ove planine. Općina Hadžići pokrenula je izradu Urbanističkog projekta za Veliko polje, a povodom želje šeika Mohammed al Qasimija koji ovdje želi graditi sportsko-turističke sadržaje. Šeik je već vlasnik hotela Feri i želi investirati u nove objekte i sadržaje na Velikom polju.

- Cilj je oživjeti i sačuvati tekovine koje su sagrađene za potrebe Olimpijskih igara '84. Sada je sve na Zavodu za planiranje razvoja KS, koje treba da se izjasni o izradi Urbanističkog projekta - rekli su za eKapiju iz Općine Hadžići.

U Odluci o izradi Urbanističkog projekta "Igman-Veliko polje" koju je Općina Hadžići usvojila u junu ove godine navodi se da je cilj vratiti u funkciju prostor za nordijsko skijanje u Velikom polju, staze za nordijsko trčanje i startno-ciljni prostori, biatlon sa streljištem, kao i niz sportsko-rekreativnih igrališta koji su devastirani - dva fudbalska igrališta, univerzalna ploha, četiri teniska igrališta, jedno košarkaško, odbojkaško i rukometno igralište. Olimpijski objekti i sportsko-rekreativni centri imaju površinu od više od 10 hektara.

- U cilju sveobuhvatne ponude sportsko-rekreativnih sadržaja izvršiti analizu o mogućnosti izgradnje zatvorenog sportskog objekta, te njegovo uklapanje u arhitektonskom i konstruktivnom smislu u pejzaž Velikog polja. Za potrebe sportista, gostiju i izletnika formirati centar sa sadržajima društvene infrastrukture (trgovina, ugostiteljstvo, prostori za iznajmljivanje sportske opreme, servisi, i sl.) - stoji u Odluci iz juna ove godine.

Takođe, želja je iskoristiti objekat hotela Feri i planinarski dom Čavle kako bi se ponudio maksimalan kapacitet za smještaj

Na ovom prostoru nalaze se planinarske, pješačke, sankaške staze kao i staze za brdski biciklizam, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom karakteru.

(Foto: Aleksandar Parezanović)
I ljeti i zimi na Igmanu


Urbanističkim projektom želja je povratiti nekadašnju slavu Igmana, te se zbog toga želi obnoviti sve ono što je nekada Igman nudio skijašima. Tu su nordijske staze, biatlon staze, startno-ciljni prostor, streljište (50 metarsko sa 32 automatske mete) za potrebe takmičenja u biatlonu, trening i obuku u gađanju.

Sve staze daljinskih trčanja, hodanja na skijama i biatlona polaze i završavaju se na Velikom polju. Tu je lociran i startno-ciljni prostor od koga se pružaju staze dužine od 2,5 km do 50 km koje povezuju Veliko polje sa Babinim dolom i Malim poljem. Staze su provučene tako da zadovoljavaju sve zahtjeve najvećih međunarodnih takmičenja i istovremeno omogućuju rekraciju skijaša hodaća svih uzrasta.

Tokom ljeta ovdje je moguće organizovati sportove i izlete na otvorenom.

- Zona Velikog polja označena je kao zona masovnog okupljanja, izletnička i sportsko-rekreativna zona pa je potrebno poštovati princip da se svi rekreativni sadržaji namijenjeni zimskoj ponudi koriste adekvatno i u ljetnom periodu - rečeno je u Odluci o izradi Urbanističkog projekta.

Nosilac pripreme Plana je načelnik Općine Hadžići, a nosilac izrade je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

T.B.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.