Izvor: Privredna štampa | Srijeda, 22.08.2007.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Varaždinska Vindija u Brčko Distrikt BiH ulaže 72 mil EUR

Varaždinska Vindija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete na više lokacija u Brčko Distriktu BiH tokom naredne dvije godine uložiće 72 miliona eura, zaposliti blizu 1.000 radnika i gotovo dva puta više kooperanata.

Vindija je već podnijela zahtjev za izdavanje urbanističkih saglasnosti za izgradnju 30 farmi na tri lokacije, što će Vlada Distrikta i učiniti do kraja ove sedmice.

Vlada se Ugovorom sa Vindijom obavezala da će pripremiti pristupne puteve, trafo-stanice i dovoljne količine vode za te farme.

Drugi, zahtjevniji dio projekta odnosi se na izgradnju mesoprerađivačkih kapaciteta koji će biti smješteni na području nekadašnje baze Mek Gavern.

Budući da se radi o ozbiljnom projektu, zatražena je pomoć eksterne konsultantske kuće, kako bi se ispoštovali zahtjeve investitora. Za dva mjeseca će se raspisati konkurs za projektovanje neophodne kanalizacione mreže na potezu Plazulje-Baza Mek Gavern, sa završetkom u Potočarima, kako bi se na mrežu priključila i okolna naselja. Na obali potoka Blizna biće izgrađen kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Vindija će gradnju fabrike mesnih i mliječnih prerađevina započeti čim počne izgradnja infrastrukturnih objekata, koja će trajati najmanje 20 mjeseci.
Dio zemljišta koje je prodato Vindiji već se čisti od mina. Na čak 11 lokacija prodato je zemljište Vindiji, a trenutno se pripremaju lokacije u Brezovom Polju, Donjem Rahiću i Dubravama, jer je na tim lokacijama najlakše osigurati potrebnu infrastrukturu.
Preostalih osam lokacija za buduće farme peradi locirane su širom Distrikta, ali dovoljno daleko od naseljenih mjesta kako bi se ispoštovali standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.