Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 13.09.2017.| 15:47

Povjerioci ne daju Slateks u bescijenje - Uskoro treći poziv za prodaju imovine vrijedne 7,76 mil KM

(Foto: Lighthunter/shutterstock.com)
I drugi pokušaj prodaje Gerontološkog centra Slateks u Slatini je propao jer se u utorak (12. septembar 2017.) nije pojavio niko zainteresovan za njegovu kupovinu.

Odbor povjerilaca ovog preduzeća je odlučio da se objekti i imovina ne prodaju ispod trećine procijenjene vrijednosti, tako da će pod tim uslovima biti raspisana treća licitacija.

- Povjerioci smatraju da imovina toliko vrijedi i da je ispod toga ne vrijedi prodavati - kazao je stečajni upravnik Slateksa Vlajko Gurešić.

Kako je priznao za Nezavisne, ni sam ne zna zašto nema zainteresovanih za kupovinu centra, koji je u izuzetno dobrom stanju i koji s poslovanjem može početi bez velikih ulaganja.

- Vjerovatno su neki mislili da će doći do pada cijene pa kalkulišu i čekaju da se ona spusti, a možda neki potencijalni kupci nisu dovoljno obaviješteni - kaže on.

Dodaje kako će u toku ove sedmice biti raspisan novi poziv za javno nadmetanje, koje će vjerovatno biti održano krajem oktobra.

Nezavisne podsjećaju, u sklopu ovog preduzeća ponuđeni su objekti površine 4.550 m2, procijenjene vrijednosti 6,41 mil KM, zatim građevinsko zemljište vrijedno 607.505 KM, ugostiteljska i hotelska oprema procijenjena na 685.759 KM, kao i umjetničke slike, čija je vrijednost procijenjena na 53.820 KM. Kompletna imovina je procijenjena na 7,76 mil KM.

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Potraživanja prema Slateksu iznose oko 11 mil KM, a najveći povjerioci su uglavnom banke preko kredita. Kada su radnici u pitanju, obaveze prema njima su izmirene za 2015. i 2016. godinu i još im se duguje oko 300.000 KM obaveza. Na dan otvaranja stečajnog postupka radio je 21 radnik.

Luksuzno opremljen Gerontološki centar Slateks otvoren je 2011. godine, da bi prošle bio zatvoren, a za njegovu izgradnju je potrošeno gotovo 6 mil KM.

Loša popunjenost, te opterećenost brojnim kreditima i kamatama primorali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da pokrene postupak likvidacije nad ovom javnom ustanovom, da bi u martu ove godine bio otvoren stečajni postupak.

U Ministarstvu zdravlja prošle godine su naveli da su razlozi za prestanak rada Slateksa nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

Radnici koji su ostali bez posla ubijeđeni su kako je preduzeće planski uništeno jer su sredstva trošena nenamjenski, dok kontrole nije bilo.

Prema Vladinom planu, Slateks je trebalo da bude samoodrživ, a smještaj je bio predviđen za penzionere bolje platežne moći.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.