Izvor: eKapija | Srijeda, 06.09.2017.| 15:40

Krajem septembra raspisivanje tendera za prodaju kladanjskog Konjuha - U vlasništvu preduzeća hotel Muška voda

(Foto: shutterstock.com/Andrey Burmakin)
Krajem septembra moglo bi se očekivati oglašavanje prve prodaje nekadašnjeg turističkog bisera sjeveroistočne Bosne - Konjuha iz Kladnja, izjavila je stečajna upravnica ovog preduzeća Asima Pračić na današnjem sastanku sa premijerom TK Begom Gutićem i ministrom trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsadom Gluhićem.

Ovaj sastanak je organizovan s obzirom na to da je Vlada TK jedan od najvećih povjerilaca u stečajnom postupku koji je pokrenut u Konjuhu, kao i da je revitalizacija tog preduzeća od velikog značaja za lokalnu zajednicu i kanton u cjelini.

Kako je istaknuto, želja Vlade, ali i lokalne zajednice, jeste da kroz stečajni postupak bude oživljena privredna aktivnost na tom području i revitaliziran turističko-ugostiteljski potencijal.

Navedeno je da će Vlada biti podrška bilo kome ko sa iskrenim namjerama kupi taj kompleks, a sve radi razvoja turizma i privrednih aktivnosti na tom području.

- Naš jedini cilj jeste prosperitet i budući rad ovog privrednog društva. Vlada nema bilo kakvih pretenzija osim revitalizacije ovih potencijala i otvaranja novih radnih mjesta - zaključio je Gutić i dodao da bi se kao oblik podrške iskrenom partneru moglo pristupiti sanaciji i uređenju pristupnog puta prema kompleksu, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Inače, Konjuh iz Kladanja je prijeratno ugostiteljsko-turističko preduzeće koje je poslovalo u 9 vlastitih objekata i zapošljavalo više od stotinu radnika. Tokom ratnih godina potpuno su uništena 3 objekta, a u maloj privatizaciji prodato je ukupno 5 objekata.

Danas ovo dioničko društvo u stečaju u svom vlasništvu ima hotel Muška voda za koji su dva preduzeća početkom 2017. godine iskazala interes za kupovinu. Tada je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić rekao da je knjigovodstvena vrijednost imovine Konjuha iz Kladnja oko 8 mil KM i da kompleks hotela Muška voda u svom posjedu ima više od 70.000 m2 zemljišta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.