Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 28.08.2017.| 12:51

Kompanija Čavkunović kupila zgradu Krajinaputeva u Bihaću za 650.000 KM

(Foto: Andy Dean Photography/shutterstock.com)
Kompanija Čavkunović iz Bihaća kupac je upravne zgrade preduzeća Krajinaputevi, koja se nalazi u strogom centru ovog grada, čime je okončana višegodišnja saga o prodaji ovog objekta.

Nakon što je ukupno 11 puta zgrada bezuspješno nuđena na prodaju, Čavkunović je za njenu kupovinu ponudio 650.000 KM, što je bila početna cijena, i ovu ponudu je prihvatio Odbor stečajnih povjerilaca preduzeća Krajinaputevi.

Predsjednik odbora Edin Rošić izrazio je zadovljstvo time što je kupac objekta lokalna firma istakavši kako se nada da će sve preuzete obaveze biti ispunjene na vrijeme i u zadatim rokovima.

Prodajom imovine Krajinaputeva nastoje se izmiriti dugovanja ovoga nekada respektabilnog preduzeća, koja iznose oko 6,5 mil KM.

Zanimljivo je kako zgrada, koja je predmet kupoprodaje, predstavlja kulturno-istorijsku znamenitost jer je izgrađena u prvim godinama vladavine Austro-Ugarske ovim prostorima.

Prije godinu dana Vlada USK ponudila je 650.000 KM za kupovinu zgrade Krajinaputeva. Zamisao je bila da se u zgradu useli Pravni fakultet u Bihaću, koji trenutno radi u iznajmljenim prostorijama, međutim u posljednji čas se odustalo od kupovine.

Najveći dio dugovanja Krajinaputevi imaju za neplaćene poreze, te za kreditne obaveze prema bankama koje nisu vraćene. Ovo preduzeće prije rata i u prvim poslijeratnim godinama bilo je jedan od lidera u građevinskoj djelatnosti na području USK te zapošljavalo nekoliko stotina radnika.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.