Izvor: Fena | Utorak, 15.07.2008.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Stada Group" ulaže 9 mil EUR u pogone "Hemofarma" u Banjoj Luci

Predstavnici "Štada grupe" (Stada group) potvrdili su danas, tokom razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, da će u pogon "Hemofarma", koji se nalazi u Novakovićima kod Banje Luke, uložiti oko devet miliona eura u proširenje proizvodnih kapaciteta, ali su i najavili i druge potencijalne investicije u energetski sektor na prostor Hercegovine.

Ovim proširenjem proizvodni pogon "Hemofarama", koji je u većinskom vlasništvu "Štade", bit će povećan tri puta na godišnjem nivou, odnosno, sa sadašnjih 500 miliona komada, proizvodnja će biti povećana na 1,5 milijardi komada raznih oblika fil-tableta.

Lijekovi koji će biti proizvedeni u pogonu buduće fabrike "Hemofarma" kod Banje Luke, bit će distribuirani na području cijele Evropske unije, kao i na cjelokupnom tržištu "Štada grupe".

Predsjednik "Štada grupe" Hartmut Reclaf (Hartmut Retzlaff) kazao je da je ta kompanija zainteresirana i za druga ulaganja u RS-u, koja nemaju direktne veze sa farmaceutskom industrijom, a usmjerena su na energetski sektor.

Koncept tih ulaganja, najavio je, bit će pripremljen u narednom periodu i prezentiran RS-u. Dodik je izrazio zadovoljstvo najavom ove kompanije da će povećati ulaganja u Banjoj Luci i RS-u. Napomenuo je i da je RS učinila sve kako bi omogućila povoljan ambijent za strana ulaganja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.