Izvor: Federalna.ba | Utorak, 20.06.2017.| 15:39

Uskoro bolja zaštita priodnih ljepota Blagaja - Nacrt regulacijskog plana predviđa i nove turističke sadržaje

Tekija, izvorište Bune, Stjepangrad, Karađozbegov most, Crkva svetog Vasilija Ostroškog - prirodni su i historijski spomenici Blagaja, koje će uskoro od devastacije štititi novi propis. Naime, Federalna vlada izradila je Nacrt Regulacijskog plana historijskog gradskog područja Blagaja da bi ovo mjesto zaštitili i da bi se njime kvalitetno upravljalo. To znači i uvesti red u već postojeće stanje - što je odluka koju jedni već pozdravljaju, a drugi joj nalaze propuste, izvještava Federalna televizija.

Pješačke zone, šetnice, parking mjesta, pa čak i žičara do Stjepangrada – regulacijski plan tretira mnogo toga što se u Blagaju namjerava raditi. Turizam će i dalje moći biti okosnica razvoja, ali će se prirodne ljepote i baština više čuvati.

- Time bi se ova udarna mjesta oslobodila i svakome bi bilo ljepše i da šeta, i puno bi bio ljepši ugođaj posjete svim spomenicima - kazao je Ramiz Bašić, stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a.

Divlju gradnju kao takav pojam regulacijski propis ne tretira. Ali tretira zato način zaštite spomenika oko kojih su razni objekti, uz upitnu dokumentaciju, građeni.

- Većina tih opaski se odnosi na ugostiteljske objekte na samom izvorištu Bune, gdje je predviđeno detaljno planiranje, odnosno, donošenje nižeg provedbenog planskog dokumenta, tj. urbanističkog plana - pojašnjava Zdenko Antunović, savjetnik ministra prostornog uređenja FBiH.

Rekonstruisati, redizajnirati, dovesti objekte u prikladno stanje - to je ono što se urbanističkim planom namjerava postići, objašnjavaju u resornom ministarstvu. One koji se "ne uklope", čeka drugačiji scenarij.

- Ne: 'Izgradio sam objekt, sad ću dobiti dozvolu', nego će biti propisani strogi uvjeti sanacije i rekonstrukcije, redizajna, a izvjesno je da će pojedini dijelovi morati biti i uklonjeni - dodaje Antunović.

Sve se radi, kažu u ministarstvu, u skladu s odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. No, te odluke već odavno na lokalnom nivou imaju svoje neistomišljenike.

- Prije 25 godina ta komisija nije ni postojala, ti objekti su već napravljeni. I danas se mora naći rješenje da se ti objekti uklope u tu nultu zonu i da ostanu funkcionalni - navodi Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

Jer su, kaže Bubalo, postali prepoznatljivi dio turističke ponude ovog mjesta. A svoj će stav o stavkama regulacijskog plana imati priliku iznijeti i vlasnici spornih objekata, ali i svi zainteresovani u Blagaju, na jednoj od planiranih javnih rasprava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.