Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.05.2017.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobija stambeno poslovni kompleks od 100.000 m2 - Novi Borik imaće 2.000 stanova, studentski centar, dvoranu i sportske terene (FOTO)

Da je tržište nekretnina u većim gradovima RS, kao što su Banjaluka i Trebinje, u ekspanziji potvrđuje sve veći broj izgrađenih i prodatih novih stanova. Iako se cijene kvadrata u glavnom gradu RS kreću od 1.800 do 3.000 KM, za prodaju nema brige.

Tako u ovom trenutku u budućem najvećem stambeno-poslovnom kompleksu u Banjaluci - naselju Novi Borik, svih 300 stanova u prvoj fazi investiranja je prodato još u izgradnji.

- Ova faza podrazumijeva izgradnju velikog dijela infrastrukture koja će omogućiti nesmetanu gradnju na svim građevinskim parcelama na lokaciji, kao i izgradnju prva tri objekta koji mogu nesmetano da funkcionišu. Predviđeno je da ostatak gradnje ima minimalno uticaja na stanare. Završetkom trećeg objekta koji je planiran za avgust 2017. godine imaćemo oko 300 prodatih i useljenih stanova - kažu za eKapiju iz banjalučke firme Ekvator, koja je investitor projekta.

Kako dodaju, projekat će se dalje širiti izgradnjom objekta sa 130 stanova i objekata uz obalu rijeke Vrbas, za koje je spremna dokumentacija. Paralelno će graditi još 230 stanova koji će biti useljivi do kraja 2018. godine.

- Sa gradskim institucijama smo dogovorili da u prvoj fazi uredimo obalu Vrbasa te će u narednom periodu krenuti i konkretni koraci u tom pravcu - ističu iz Ekvatora i dodaju da atraktivnost Novog Borika, osim što se nalazi na samoj obali Vrbasa, čini i to što je od centra grada udaljen svega 1.500 m.

Ukupna površina kompleksa 100.000 m2

Kompleks koji će se prostirati na površini od 100.000 m2 podrazumijeva izgradnju 21 stambeno-poslovnog objekta, zatim studentskog centra sa sportskom dvoranom kapaciteta od oko 400 soba koji će biti povezan pješačkim mostom sa univerzitetskim kampusom, kao i restoran na samoj obali rijeke. Takođe, projektom je predviđena i izgradnja teniskih terena, vrtića, banke, apoteke kao i sportsko-rekreativne zone duž obale rijeke.

- Za stambeni prostor predviđeno je ukupno 97.500 m2, dok je površina za poslovne prostore 23.000 m2. Studenstki centar sa sportskom dvoranom biće površine 15.000 m2. Cijelim projektom je planirana izgradnja od skoro 2.000 stambenih jedinica - ističe investitor.

Po važećim zakonskim odredbama, kažu, predviđeno je da svaki stan ima obezbjeđeno parking mjesto, od čega će 80% biti u zatvorenim parking garažama, dok je ostatak na predviđenim saobraćajnicama.

- Poslovni prostori, u zavisnosti od kvadrature, imaju potreban broj pripadajućih parking mjesta.

Završetak izgradnje do 2025.

Investitor očekuje da bi se cjelokupni projekat mogao realizovati u narednih 7 do 8 godina, ukoliko se nastavi ova dinamika potražnje.

- Kupcima dozvoljavamo da prate realizaciju stanova čime su u toku sa svim detaljima. Takođe, imaju mogućnost da učestvuju u svim odlukama u vezi sa njihovim stanom. Izmjene su moguće ako su na vrijeme i, naravno, ako su po pravilima struke - kažu u Ekvatoru.

Dodaju da nemaju završenih stanova u ponudi jer uglavnom sve prodaju u izgradnji.

- Cijena kvadrata je 2.000 KM sa PDV-om za završene stanove, dok za kupovinu stana u izgradnji dajemo popust od 5% ili 10% u zavisnosti od nivoa izgrađenosti stana.

Dobar period za novogradnju u BiH

Dobri rezultati u novogradnji ne odnose se samo na RS, već i na cijelu BiH. Naime, u 2016. godini izgrađeno je najviše stanova u posljednje četiri godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izgrađena su 2.543 stana, što u odnosu na 2015. godinu predstavlja povećanje za 35,8%.

Slobodana Šubara

Fotogalerija
Stambeno-poslovni kompleks Novi Borik Banjaluka

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.