NavMenu

Raste gradnja i prodaja novih stanova u Banjaluci - Kvadrat u novogradnji i do 3.000 KM

Izvor: Glas Srpske Utorak, 09.05.2017. 08:32
Komentari
Podeli
Cijene nikad veće, a prodaja nikad bolja. Računica je to kojom su zadovoljni i građevinari, ali i trgovci novoizgrađenih stanova u Banjaluci. Iako iznos za metar kvadratni stana dostiže i do 3.000 KM, za prodaju nema brige.

Za tržište nekretnina u Banjaluci, 2016. i prvi kvartal ove godine bili su veoma povoljni. To što posao cvijeta, agencijama za prodaju nekretnina, dobar je pokazatelj za domaću privredu.

Iako su cijene metra kvadratnog u Banjaluci između 1.800 i gotovo 3.000 KM, ekonomska logika, kažu, nalaže samo jedno pravilo.

- Sve dok potražnja raste, cijena će rasti, tako je u ovom slučaju u Banjaluci. Nije takav slučaj u ostalim gradovima, Banjaluka zbog svoje atraktivnosti kao administativni, kulturni i svaki drugi centar Srpske privlači kupce - kaže Dragan Milanivić iz agencije Remax nekretnine.

Da je potražnja velika, potvrđuju i građevinari. Iako smatraju da cijene nisu znatno porasle, eventualni kupci svoj stan rezervišu i prije završetka izgradnje.

- Nesigurnost je kod građana kada je u pitanju štednja u bankama. Tako građani, pored onih koji imaju potrebu za obezbjeđenjem "krova nad glavom", žele i da zaštite vrijednost i novac koji imaju pa se odlučuju sa kupovinu stanova - navodi Borko Đurić, direktor građevinskog preduzeća Krajina.

Ekonomisti su sigurni u jedno – veća potražnja nije znak veće kupovne moći građana. Novoizgrađene stanove, kažu, danas kupuju samo oni koji zarađuju u inostranstvu ili oni koji su zbog smanjenja kamata na štednju u bankama odlučili svoj kapital preusmjeriti na drugo polje.


- Ne vidim neku povećanu poslovnu aktivnost, veće zapošljavanje, veće plate pa da običan čovjek može priuštiti više kupovine stanova. Tako da očekujem u ovom drugom kvartalu da bude izražena veća prodaja, a već kasnije stagnacija ili pad - navodi ekonomista Predrag Duduković.

Koliko su cijene za običnog građanina visoke, suludo je i pominjati. Jedino je utješno to što cijena pada kako se udaljavamo od centra grada.

A hoće li se prognoze ekonomista i ostvariti, najbolje će pokazati odnos cijene i potražnje na kraju godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.