NavMenu

Šest kupaca zainteresovano za zgradu SFRJ na Petoj aveniji u Njujorku - Početna cijena 40 mil EUR

Izvor: Indikator Utorak, 18.04.2017. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/BlueSkyImage)
Bivšim državama SFRJ trebalo je dugo da se dogovore oko prodaje nekretnina koje su pripadale zajedničkoj državi. Najatraktivnije su svakako one u Njujorku - kuća na Petoj aveniji, gdje je smještena Misija Srbije u UN-u, kao i penthaus na Park aveniji.

Prije manje od 20 dana, kako navodi izvor Blica, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna i Hercegovina postigle su dogovor s agencijom koja će realizirati prodaju ovih atraktivnih nekretnina, a riječ je o agenciji Daglas Eliman. Na sastanku je dogovorena i minimalna cijena objekata u Njujorku.

Početna cijena za kuću na Petoj aveniji, čija je površina 3.650 m2, iznosi 40 mil EUR, a za palatu nekadašnje SFRJ za kratko vrijeme zainteresirano je čak šest potencijalnih kupaca.

- Ko je kupi, imat će komad istorije Njujorka - rekao je Tristan Harper iz agencije Daglas Eliman za New York post.

On, međutim, nije želio otkriti identitet zainteresiranih za kupovinu, ali je naveo da su "svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla".

Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mjestu na Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, s pogledom na Central park. Sagrađena je na četiri kata s dva krovna kata, a imala je 18 soba i šest kupatila, s vinskim podrumom. To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada, kao i sačuvani originalni enterijer, nalazi se pod zaštitom države i grada Njujorka od 1969. godine. Njena cjelokupna unutrašnjost - namještaj, zidne slike, zlatni svijetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja - ulaze u kupoprodajnu cijenu.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito za vrijeme boravka u Njujorku, a, kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Zgradu je kupila Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine.

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu tvrtke Voren i Vetmur, koja je projektirala plan i nadgledala radove središnje željezničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv "Bikmanova kuća".

Vlasnik je bila i Emili Vanderbilt Vait, supruga Henrija Vaita, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od kćerki Vilijama K. Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje centralne željezničke stanice u Njujorku.


I prodaja drugog objekta bivše Jugoslavije, na Park aveniji, također je privukla veliku pažnju. Prodaje se po početnoj cijeni od 15 mil EUR, a navodno su za tu nekretninu zainteresirani čuveni holivudski glumci Robert de Niro i Jack Nicholson.

Riječ je o penthausu koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine za svega 100.000 USD. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN-u.

Troškovi održavanja ovih 2.325 m2, tokom protekle 24 godine, prema nekim informacijama, iznosili su mjesečno 14.000 USD.

Osim ove dvije nekretnine, države bivše Jugoslavije prodaju još tri. Prema saznanjima Blica, za objekt u Tokiju potrebno je izdvojiti najmanje 10 mil EUR, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 mil EUR. Za nekretninu u Bonu bivše države SFRJ traže najmanje milion evra.

Dogovor o prodaji ovih pet objekata, kao i još 46, koje su stečena tokom postojanja Jugoslavije, postignut je krajem oktobra među predstavnicima Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije, s tim što je Srbija od zemalja nasljednica tražila i da joj se nadoknade dosadašnji troškovi održavanja stana u Njujorku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.