NavMenu

FBiH priprema novi zakon o premjeru i katastru nekretnina

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.02.2017. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Nakon što je prezentiran zemljišnoknjižni informacijski sustav "e-Grunt", direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović izjavio je da su u toku razgovori s predstavnicima političkih stranaka, koje čine većinu u FBiH, kako bi se usuglasio novi zakon o premjeru i katastru nekretnina, prenosi portal Manager.

Cilj je, kaže, da sve podatke o nekretninama i pravima na nekretnine imamo u jednoj integriranoj bazi kako građani Federacije ne bi morali ići po podatke posebno u gruntovnicu, pa u katastar, čime se gubi vrijeme, a i novac plaćajući dvije naknade.

- Želimo imati to sve pod "jednim krovom", u jednoj agenciji i da se plaća jedna naknada. To je naša vizija i s novim zakonom to želimo zaokružiti. Naravno, spremni smo i na određena kompromisna rješenja a sve u cilju da naši korisnici, prvenstveno građani, na jednostavan i brz način mogu dobiti podatke o svojim nekretninama. Sustav zemljišne administracije želimo modernizirati i pojednostaviti a sve u okviru postojećih nadležnosti - rekao je Obradović.

Podaci premjera i katastra nekretnina koriste se za gospodarske, znanstvene, upravne i statističke potrebe, dokazivanja prava i uređenje granica, privatizacije, restitucije i druge potrebe. Svi katastarski podaci su u jedinstvenoj bazi podataka a od toga je već 67% parcela u digitalnom obliku odnosno 54% teritorija Federacije BiH. S funkcioniranjem zemljišnoknjižno informacijskog sustava "e-Grunt" građanima je dostupno 1.460.000 zemljišnoknjižnih uložaka.

- Naš je trend da zemljišna knjiga koristi novi broj, a ne stari iz austrougarskog perioda. Već 38% zemljišnoknjižnih uložaka koriste novi broj - kazao je Obradović, dodajući da je cilj da i zemljišna knjiga i katastar koristi isti, novi broj novog premjera.


Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, Vlada FBiH je na sjednici proteklog tjedna usvojila Plan poslova premjera i uspostavljanja katastra nekretnina za 2017. godinu. Među aktivnostima planiranim za 2017. su obnova premjera, izrada topografske baze podataka i ažuriranje topografskih podloga 1:5000, komasacija i izrada baze podataka katastra nekretnina za dijelove općina, uspostavljanje katastra nekretnina, adresni broj registar i drugo, prenosi Manager.

Planirano je novo snimanje FBiH iz zraka i početak radova na nivelmanu, definiranje novih nadmorskih visina u BiH.

- Od velikog značaja će biti izrada novog digitalnog ortofoto plana (zračni snimci) za čitav teritorij Federacije BiH čime će se aktualizirati ukupni prostorni podaci u Federaciji BiH - poručio je Željko Obradović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.