Izvor: eKapija | Utorak, 10.01.2017.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti NEKRETNINA (stambeni i poslovni prostor) koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru NEKRETNINE.

Sarajevski kanton i tokom 2016. godine nije bio ništa manje privlačan investitorima iz istočnih zemalja, koji na tom području nastavljaju da grade rezidencijalna, višemilionski vrijedna naselja. Najčešće su to arapski investitori iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji kažu da ih privlače netaknuta priroda, mir, blizina Sarajeva. Naša lista pokazuje da čitaoce privlače takve priče, kao i ilustracije projekata budućih elitnih naselja.

Moderni stambeno-poslovni kompleksi niču u svim većim gradovima BiH, pa su tako naši korisnici pratili investicije u novogradnju u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli... Glavni grad BiH trebalo bi da u naredne dvije godine dobije nekoliko izuzetno luksuznih stambenih objekata. Ako imate spreman novac, izbor je šarenolik.

Pogledajmo kako izgleda kompletna lista.

Na prvom mjestu je luksuzno naselje Ilidža Pearl Resort koje se gradi u sarajevskom naselju Ilidža, a ovaj put investicija dolazi od Kuvajćana i kompanije Al Diyar Real Estate.

Ilidža Pearl Resort
Ilidža Pearl Resort (Foto: YouTube/screenshot)
Naselje niče na 65.000 m2 zelene površine, a imaće vještačko jezero od 2.000 m2. Kada bude kompletno izgrađen, ovaj rizort će svojim rezidentima, građanima Kuvajta, ponuditi smještaj visoke klase, rekreativni centar, teretanu, unutrašnji bazen, restoran... Investitori ponosno najavljuju da će tu biti i biznis centar, turistička agencija, usluge iznajmljivanja automobila i transporta do aeodroma. Gradnja je u toku, a cijelokupna investicija koštaće 13 mil EUR.

Moderni stanovi u strogom centru Banjaluke u koje investira firma Tempo gradnja našli su se na drugom mjestu po čitanosti. Riječ je o prvom stambeno-poslovnom kompleksu koji niče u Jevrejskoj ulici u Banjaluci nakon 60 godina. Investitor planira da na površini od oko 21.000 m2 izgradi kompleks vrijedan 30 mil KM, a završetak radova predviđen je u drugoj polovini 2018. godine.

Budući kompleks u Jevrejskoj ulici imaće tri lamele, sa po dvije podzemne i devet nadzemnih etaža. Imaće ukupno 130 stanova, uključujući i penthaus apartmane sa terasama i bazenom, a čiju površinu određuje kupac.

Na trećem mjestu su takođe novoizgađeni moderni stanovi, ovaj put u Velikoj Kladuši. Ben-Mal Group je sredinom 2016. godine završio lamelu L1 na lokaciji Hukića brdo i ponudio na prodaju stanove od 50 do 70 m2. Investitor je tada najavio skoriju gradnju i ostalih lamela.

Kompleks na prostoru kasarne u Bijeljini
Kompleks na prostoru kasarne u Bijeljini
Vijest da bi na prostoru nekadašnje kasarne u Bijeljini mogao da nikne jedinstven kompleks sa koncertnom dvoranom, sportskim centrom, studentskim gradom i mnogim drugim sadržajima, zauzela je četvrto mjesto na našoj listi. Ti sadržaji su predviđeni Idejnim urbanističkim rješenjem uređenja prostora kasarne u Bijeljini, a u Direkciji za izgradnju i razvoj grada Bijeljine kažu da rješenje zadovoljava potrebe građana Bijeljine i okolnih mjesta za novim sadržajima.

Realizacija ovog plana doprinijela bi i bržem razvoju Bijeljine kao najznačajnijeg regionalnog centra u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske.

Peta pozicija pripala je arapskoj investiciji i izgradnji još jednog luksuznog stambenog naselja u Sarajevu. Kompanija Green Valey iz UAE planira da gradi Salam City na 134.000 m2 na vrhu brda Donja Vogošća, koje je opisano kao jedno od najživopisnijih mjesta u regionu. Njegova izgradnja trebalo bi da košta blizu 44 mil USD i imaće 300 luksuznih vila različitih veličina.

Na šestoj poziciji našle su se investicije u nekretnine u Tuzli. Naše čitaoce zanimali su stambeno-poslovni kompleksi koji će se graditi u naselju Stupine, te u centru grada u Ulici Klosterska. Završetak prvog kompleksa pod nazivom Blok I očekuje se tokom 2018, dok će stanovi u Klosterskoj biti dostupni već u septembru 2017.

Sedmo mjesto drži stambeno-poslovni objekat Veneto Otoka koji gradi firma Aluveneto. Riječ je o modernom objektu sa velikim terasama i panoramskim pogledom na grad čija je gradnja već počela u sarajevskom naselju Otoka. Objekat se gradi na površini od 34.000 m2, biće u obliku slova U sa tri lamela, a imaće ukupno 228 stanova.

Centar Oaza Sarajevo
Centar Oaza Sarajevo
Da vlada veliko interesovanje čitalaca za tek izgrađenim ili planiranim modernim stanovima u cijeloj BiH, a naročito u Sarajevu, pokazuju i osma i deveta pozicija. Osmoplasirani je kompleks Centar Oaza, za koji možemo reći da je nova dimenzija luksuza u centru Sarajeva, tačniije u Kemal begovoj ulici. Centar Oaza se sastoji od dvije lamele, a predviđeno je ukupno 50 stanova od 50 m2 do 150 m2. Investitor, firma Synergetic, planira sve radove završiti u decembru 2017. godine,

Deveto mjesto je zauzeo kompleks Sarajevo Tower u koji će biti utrošeno 100 mil KM. Riječ je o investiciji koju će domaća firma ANS Drive podijeliti sa kuvajtskom kompanijom Smart Invest. Zgrada će imati 26 spratova, kao i tri podzemne etaže, a prema riječima izvršnog direktora Smart Investa Elvedina Mahmutovića, riječ je o objektu koji će biti "pravi mali grad u gradu".

Listu od 12 najčitanijih završavaju, takođe, investicije u glavnom gradu BiH i to moderan stambeni objekat na Trebeviću, vijest da Fahrudin Radončić planira gradnju još jednog tornja visokog 200 metara, te da bi općina Novi Grad mogla dobiti kulu od 16 spratova.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.


Firme:
eKapija.com Beograd
AL-DIYAR REAL ESTATE d.o.o. Ilidža
TEMPO gradnja d.o.o. Banjaluka
Ben-Mal Group d.o.o. Velika Kladuša
Grad Bijeljina
J.P. Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina
Green Valley Real Estate Dubai
Tim gradnja doo Tuzla
UNIONINVEST d.d. Sarajevo
ALUVENETO d.o.o. Sarajevo
ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo
Synergetic d.o.o. Sarajevo
DULJEVIĆ d.o.o Sarajevo
ADS STUDIO d.o.o. Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo
Grad Sarajevo
Tagovi:
Smart Invest Kuvajt
Synergetic Sarajevo
DULJEVIĆ Sarajevo
ADS STUDIO Sarajevo
Ilidža Pearl Resort
rezidencijalna naselja Ilidža
rizorti Ilidža
resort Ilidža
vikend naselja Ilidža
luksuzna naselja u Sarajevu
nekretnine Ilidža
nekretnine Sarajevo
kuvajtska naselja
stanovi Banjaluka
stanovi Jevrejska ulica Banjaluka
stanovi u Banjaluci
stanovi u Banjoj Luci
novogradnja Banjaluka
novi stanovi Banjaluka
novogradnja Jevrejska ulica Banjaluka
novi stanovi Jevrejska ulica
stanovi Velika Kladuša
novi stanovi Velika Kladuša
novogradnja Velika Kladuša
Ben Mal stanovi Velika Kladuša
stanovi Hukića brdo
Kasarna Stepa Stepanović Bijeljina
Idejno urbanističko rješenje uređenja prostora kasarne u Bijeljini
kasarna Bijeljina
uređenje kasarne u Bijeljini
Salam City
arapski grad Salam City
arapske investicije u Sarajevu
arapske investicije u BiH
stambeni objekt Blok I Tuzla
stambeno poslovni objekti Tuzla
novi stanovi Tuzla
stanovi Tuzla
novogradnja Tuzla
stanovi Klosterska Tuzla
stambeno poslovni objekat Klosterska
SPO Veneto Otoka
stambeno poslovni objekat Veneto Otoka
stanovi u naselju Otoka
stanovi Otoka
novogradnja Otoka
novi stanovi Otoka
stanovi Sarajevo
novogradnja Sarajevo
novi stanovi Sarajevo
penthouse stanovi Sarajevo
penthaus stanovi Sarajevo
Sarajevo Tower
stanovi Sarajevo Tower
stambeno poslovni kompleks Oaza
SPO Oaza
Oaza Sarajevo
stanovi Oaza Sarajevo
stambeni objekti Trebević
stanovi Trebević
Fahrudin Radončić
Avaz toranj
Avaz Twist Tower
Queen Tower
tornjevi Sarajevo
kula Sarajevo
kula Novi Grad
Regulacioni plan Alipašin Most VII
UNIONINVEST dd Sarajevo
ALUVENETO Sarajevo
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2016
retrospektiva nekretnine
retrospektiva nekretnine 2016
retrospektiva investicija u nekretnine 2016
investicije u nekretnine 2016
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.