NavMenu

Rekonstrukcija stadiona Koševo sve izvjesnija - Vrijednost radova procijenjena na oko 100 mil EUR (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2016. 11:23
Komentari
Podeli
Najveći stadion u BiH Asim Ferhatović – Hase uskoro bi mogao da dobije potpuno nov izgled. Prema procjenama, dugo očekivana rekonstrukcija stadiona Koševo sa pratećim sadržajima iznosila bi oko 100 mil EUR.

Naime, u Opštini Centar nedavno je predstavljeno predidejno rješenje rekonstrukcije stadiona sa pratećim poslovnim sadržajima, a sve po mjerilima svjetske i evropske fudbalske federacije.

Rekonstruisani stadion bi bio izgrađen u skladu sa aktuelnim standardima FIFA-e i UEFA-e koji, između ostalog, podrazumijevaju i natkrivene tribine, teren bliži publici, veći komfor za gledaoce, moderne lože za novinare, savremene svlačionice, kao i sigurnosne mjere.

- S obzirom na to da je Opština Centar izradila predidejno rješenje novog stadiona investitori su pozvani da Opštini dostave svoje ideje i prijedloge na koji način modernizirati stadion i izgraditi druge sadržaje koji su potvrđeni kao dobra rješenja uz moderne evropske stadione, kao što su hotel, poslovni centar, podzemna parking garaža i druge – kažu za eKapiju iz Opštine Centar.

Potencijalni investitori

Iz Opštine Centar dodaju da su o projektu rekonstrukcije stadiona Koševo razgovarali sa potencijalnim investitorima iz Mađarske, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa nekim od agencija iz BiH koje zastupaju interese stranih investitora.

- Njemački investitori su putem predsjednice podružnice kompanije Dersa property consulting SL u BiH Shahrzad Vakilzadeh prezentovali svoje ideje u vezi sa izgradnjom cijelog kompleksa na lokalitetu Koševo. Svi investitori ili njihovi predstavnici naglasili su da imaju obezbijeđen novac za finansiranje realizacije projekta.

Kako kažu za naš portal iz Opštine Centar, došli su do procjene da je za modernizaciju nužno obezbijediti oko 100 mil EUR.

- Potencijalnim investitorima prezentovana su dva modela finansiranja, ili putem koncesije ili javno-privatnog partnerstva uz otvoreni transparentni postupak putem međunarodnog tendera – ističu iz Opštine Centar.

U ovoj Opštini dodaju da trenutno pripremaju planske osnove, kao i donošenje odluka iz nadležnosti Opštine, a nakon toga će, kažu, intenzivno raditi na pripremi dokumentacije o jednom od zakonskih modela izbora najpovoljnijeg investitora.

Stadion Asim Ferhatović – Hase je već nekoliko puta rekonstruisan i nadograđen, a najveća modernizacija je bila u februaru 1984. pred održavanje 14. Zimskih olimpijskih igara. Takođe, u 2004. godini urađena je i rekonstrukcija u cilju dobijanja licence od UEFA-e za odigravanje evropskih utakmica.


Danas ovaj stadion koristi FK Sarajevo i to je najveći stadion u BiH sa 37.500 sjedećih mjesta. Rekord stadiona Koševo u održavanju sportskih događaja je iz sezone 1981/82, kada je na utakmici gradskih rivala Sarajeva i Željezničara prisustvovalo oko 64.000 gledalaca.

Slobodana Šubara


Fotogalerija
Rekonstrukcija stadiona Koševo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.