Izvor: Indikator | Srijeda, 16.11.2016.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH teško prodaje zaplijenjene objekte

(Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Iako je u posljednjih nekoliko godina Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenila na stotine objekata dužnika, malo njih je uspjela da proda i tako namiri potraživanja.

Prodaja zaplijenjene nepokretne imovine radi se putem aukcija i direktnih prodaja koje se oglašavaju na njihovoj veb stranici i u medijima, a podaci pokazuju kako je od početka 2015. do sredine oktobra ove godine od ukupno 170 nekretnina prodato njih tek pet.

- U toku prošle godine izvršeno je 114 pljenidbi nepokretne imovine, pokrenuta su četiri postupka prodaje i naplaćeno je 2.378.182 KM. U toku 2016. izvršeno je 56 pljenidbi, a izvršena je jedna prodaja nepokretne imovine putem suda u izvršnom postupku - kazao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH.

Kako je objasnio, cijeli proces prinudne naplate zavisi od stanja u kojem se dužnik nalazi, odnosno od imovine kojom raspolaže, a iz koje se dug naplaćuje.

- Kod određenog broja dužnika naplata je neizvjesna i pored provedenih svih zakonom propisanih mjera iz razloga što je imovina zaplijenjena od strane UIO BiH prethodno već opterećena od strane banaka i entitetskih poreskih uprava - kaže Kovačević.

Dodaje kako se upisom hipoteke na nepokretnu imovinu ne stiče pravo vlasništva nad nepokretnom imovinom, već založno pravo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.