NavMenu

Elektroprivrede RS i Srbije grade HE Gornja Drina

Izvor: Nezavisne novine Subota, 01.03.2008. 09:56
Komentari
Podeli

Predstavnici "Elektroprivrede RS", "Elektroprivrede Srbije" i Hidroelektrana na Drini iz Višegrada juče su potpisali protokol o razumijevanju, koji je još jedan korak ka nastavku zajedničkog projekta izgradnje hidroelektrane Gornja Drina, ranije poznatije kao Buk Bijela.

Predviđeno je da u projektu izgradnje HE Gornja Drina "Elektroprivreda Srbije" učestvuje sa 50 odsto, a "Elektroprivreda RS" i Hidroelektrane na Drini sa po 25 odsto.

"Svi smo jasno iskazali namjeru da idemo u realizaciju ovog projekta, a u sastavu protokola se nalazi i usaglašeni tekst ugovora koji treba da potvrde vlade RS i Srbije, te Skupština akcionara Hidroelektrana na Drini, nakon kojeg će se moći pristupiti potpisivanju ugovora", rekla je Branislava Milekić, generalni direktor "Elektroprivrede RS".

Učesnici u projektu su kazali da je ovo početak konkretizacije projekta započetog još 1974. godine za koji je obezbijeđen značajan dio preduslova za realizaciju. Radi ostvarivanja dogovora sve tri strane su iskazale namjeru osnivanja zajedničkog preduzeća HE Gornja Drina sa sjedištem u Foči.

Milekićeva je objasnila da je u toku izrada studije izvodljivosti za izgradnju ovog objekta, koji bi, prema preliminarnim procjenama, trebalo da ima snagu 150 megavata uz godišnju proizvodnju 400 gigavat-časova struje.

Vladimir Đorđević, generalni direktor "Elektroprivrede Srbije", je izrazio zadovoljstvo da su dvije elektroprivrede potpisale protokol o razumijevanju, ocjenjujući da on ima veliki značaj.

"Radi se o novom objektu i ekološkoj i zelenoj energiji koja je u regionu veoma cenjena, što za obe elektroprivrede znači bolje i efikasnije korišćenje sliva reke Drine i nastavak ekonomske saradnje i povezivanja naroda sa obe strane Drine", rekao je Đorđević.

Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj "Elektroprivrede RS", pojasnio je da će biti pravljena elektrana čija akumulacija neće prelaziti granice RS, odnosno da ne prelazi na teritoriju Crne Gore.

Crnogorci su ranije zaštitili Taru kao ekološku zonu, pa je projekat izmijenjen, tako da se umjesto elektrane od 500 megavata pravi od 150 megavata. Radi se o drugom po veličini projektu u RS, odmah iza termoelektrane u Gacku, istakli su potpisnici protokola, navodeći da je to od velike važnosti za istočni dio RS, jer će objekat u fazi izgradnje zapošljavati oko 1.500 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.