Izvor: Dnevni avaz | Petak, 08.02.2008.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Avaz" će graditi još jedan toranj

S obzirom na to da dosadašnji radovi na "Avaz Twist Toweru", najvišoj zgradi u regionu, napreduju predviđenom dinamikom, menadžment "Avaza" planira da će ovaj veleljepni objekt biti završen i useljen do kraja godine.

U skladu sa strategijom razvoja kompanije, prema kojoj se tačno zna šta će se raditi u naredne tri godine, uprava "Avaza" na jučerašnjem kolegiju svih direktora donijela je odluku da prihvati idejni projekt arhitekte Faruka Kapidžića. On je, od tri izgrađene "Avazove" zgrade, već projektirao dvije.

Pripreme su praktično već počele, jer se budući toranj treba nalaziti u okviru sadašnjeg kompleksa, što znači da su imovinskopravni odnosi riješeni.

Prema Kapidžićevoj zamisli, budući toranj imat će visinu od 123 metra i bit će za nekoliko spratova manji od sadašnjeg "Avaz Twist Towera". Novi toranj podsjeća na žensku figuru s krunom na glavi, a na vrhu krune predviđen je veliki restoran na čijem krovu će se nalaziti i heliodrom.

Prema rezultatima do kojih se dođe u ispitivanju tržišta, bit će definirana i namjena tornja. Prema sadašnjoj situaciji, najvjerovatnije će to biti hotelsko-stambeni kompleks koji će se, očekivano, raditi po najvišim svjetskim standardima.

(Foto: b)

Menadžment "Avaza" očekuje da će tokom ove godine biti završen potpuni idejni i izvedbeni projekti te okončana zakonska procedura za dobivanje urbanističke i dozvole za gradnju. Kao i u prethodnim investicijama, "Avaz" neće imati nikakve partnere u izgradnji, već će se isključivo osloniti na referentne komercijalne banke i njihove kreditne linije.

Montiraju se najbrži liftovi u BiH

Uveliko se rade i zanatski radovi na sadašnjem tornju "Avaza". Ugrađuju se klime i ventilaciona mreža, završavaju se grubi radovi vodovoda i kanalizacije, završena je izgradnja šestospratnice sa 500 parking mjesta, radi se i protivpožarni sistem samogašenja tzv. sprinkler, već je izgrađena i puštena u funkciju velika trafostanica...

Radovi na fasadi također se izvode, a prošlog mjeseca počela je i montaža superbrzih liftova (pet metara u sekundi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.