NavMenu

Investitorima u Sokocu, Palama i Istočnom Novom Sarajevu olakšano dobijanje građevinskih dozvola

Izvor: Capital Četvrtak, 28.07.2016. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove juče, 27. jula, je u Banjaluci zaključila sporazum sa opštinama Sokolac, Pale i Istočno Novo Sarajevo kojim se olakšava investitorima pribavljanje dokumentacije u procesu izdavanja dozvole za građenje.

Iz Uprave je saopšteno da će zaključenjem sporazuma navedene opštine, u ime investitora, elektronskim putem, pribavljati dokmentaciju iz nadležnosti Uprave čime će znatno olakšati dobijanje dozvole za građenje i pružiti bolju uslugu investitorima kroz uštedu vremena i novca.

Direktor Uprave Miloš Komljenović rekao je da bi se, imajući u vidu da je ova uprava nadležna za vođenje javnih evidencija o nepokretnostima i pravima na njima, bržim dostavljanjem podataka u vezi imovinsko-pravnih odnosa u postupcima za dobijanje dozvola za građenje pozitivno uticalo na poslovnu klimu u Republici Srpskoj, odnosno u BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazumi regulisaće upravo tu proceduru za brzo i efikasno pribavljanje neophodnih podataka o nepokretnostima i pravima na njima, koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da u kraćem roku izdaju dozvole za građenje.


Menadžer Projekta unapređenje poslovnog okruženja i poboljšanje konkurentnosti lokalnih zajednica Grupacije Svjetske banke Tarik Šahović rekao je da će od danas polovinu dokumentacije potrebne za izdavanje dozvole za građenje prikupljati opštine u ime investitora i da se na taj način smanjuje broj institucija koje investitor treba da posjeti da bi prikupio potrebnu dokumentaciju za izdavanje dozvole.

- Ovo bi trebao da bude inicijalni podsticaj ostalim opštinama da unaprijede svoje poslovanje, jer samo tako možemo poboljšati konkurentnost - istakao je Šahović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.