NavMenu

Niskogradnja iz Laktaša novi vlasnik DI "Vrbas" - Investicija vrijedna 18.185.000 KM

Izvor: Nezavisne novine Subota, 05.01.2008. 09:49
Komentari
Podeli

Preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša je uplatilo 18.185.000 KM koliko je ponudilo na licitaciji za Drvnu industriju "Vrbas" iz Banjaluke, čime je i zvanično postalo njen vlasnik.

"I posljednji fening se našao na našem računu u banci. Prema opštim ocjenama javnosti i stručnjaka, prodaja "Vrbasa" je najbolje obavljena među preduzećima u stečaju, a uspješnija je i od većine slučajeva privatizacije državnih firmi", kazao je Savo Ševaljević, stečajni upravnik "Vrbasa".

On je istakao da je veoma značajno da će novi vlasnik "Vrbasa" zadržati osnovnu djelatnost preduzeća i da će u pogonima ove nekada uspješne firme u roku od tri mjeseca biti zaposleno 200 radnika.

Stečajni postupak u "Vrbasu" otvoren je u aprilu 2006. godine kada je zapošljavao 22 radnika. "Vrbas" predstavlja izuzetak među fabrikama u stečajnom postupku, jer je uprkos lošoj situaciji uspijevao poslovati, a samo od avgusta prošle godine iz pogona banjalučke fabrike izvezena je roba vrijedna 1,5 miliona EUR. Kako proizvodnja nije obustavljana broj zaposlenih vremenom je povećan na današnjih 140 radnika.

Prema Ševaljevićevim riječima, 93 % proizvodnje "Vrbasa" izvozi se na tržišta zemalja regiona, a najveći kupci su Hrvatska i Crna Gora.

"Sva dugovanja koje je "Vrbas" imao zaključno sa zadnjim danom prošle godine fabrika je izmirila sopstvenim sredstvima, tako da bi prema očekivanjima u martu stečajni postupak trebalo da bude okončan", istakao je Ševaljević.

Uplatom novca "Niskogradnja" je pokazala da je za razliku od pobjednika prethodne tri licitacije, koji u zakonskom roku nisu izmirili svoje obaveze, ima ozbiljne planove za "Vrbas".

"Kompletnu proizvodnju u "Vrbasu" ćemo bazirati na novim ulaganjima, proširenju kapaciteta i inovacijama kako bismo imali što modernije proizvode. Nove proizvode ćemo plasirati na tržišta Hrvatske, Slovenije, Engleske i Švedske", izjavio je Dragiša Kalinić, direktor preduzeća "Rotas", čiji je većinski vlasnik "Niskogradnja", koji je bio predstavnik laktaške firme na licitaciji za "Vrbas".

On je kazao da u budućnosti namjeravaju zaposliti i više od 200 radnika, koliko je precizirano kupoprodajnim ugovorom.

Kalinić je objasnio da je u toku faza primoprodaje u okviru koje će komisije "Niskogradnje" i "Vrbasa" ustanoviti stanje u preduzeću poslije čega će biti donesena odluka o potrebnim ulaganjima i sanaciji objekata.

"Želimo da povećamo produktivnost fabrike kako bi postala što konkurentnija i kako bi se mogla nositi s oštrom konkurencijom na tržištu", kaže Kalinić.

Radnici "Vrbasa" s osmijehom na licu dočekali su vijest o uplati novca, navodeći da je time stavljena tačka na dugogodišnju borbu za opstanak fabrike. Slavko Kostadinović, koji radi u "Vrbasu" deset godina, rekao je da je od završetka rata fabrika prošla kroz mnogo problema i da je prodaja bila jedini spas.

"Imali smo imidž u svijetu, izvozili smo u Australiju, Ameriku i većinu evropskih zemalja. Iako nam se svašta izdešavalo i danas imamo ugled i ne možemo da zadovoljimo veliku potražnju za našim proizvodima", rekao je Kostadinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.