Izvor: Fena | Ponedjeljak, 24.12.2007.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Impresivni rezultati svjetske ekonomije u 2007. godini

(Foto: b)

Svjetska ekonomija zabilježila je impresivne rezultate tokom 2007. godine usprkos visokim cijenama nafte i krizi s hipotekarnim kreditima koji su od augusta znatno usporili tempo investicija i pozajmica.

Cijene nafte su se tokom 2007. udvostručile, a u posljednjih pet godina su skočile za 500 posto, pa ipak svjetska ekonomija je jača nego u bilo kome periodu u posljednjih 30 godina, prenijele su agencije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje porast od 5,2 posto u 2007., što je malo manje od rekordnog rasta u 2006. godini. Uz očekivano usporavanje rasta u SAD-u, MMF procjenjuje da će globalna ekspanzija u 2008. iznositi 4,8 procenata.

Finansijski menadžer iz New Delhija Sarjit Bala kaže da se ekonomija širi na svim kontinentima.

"Svjetska situacija je fantastična. Vijetnam, zemlje u razvoju, supsaharska Afrika, Južna Amerika, svi oni učestvuju u tome rastu. Smatram da je ovo jako bitno doba, jer svijet nikada u svojoj historiji nije prolazio kroz nešto slično", kazao je Bala.

Najdinamičnija ekonomska atmosfera je u Aziji gdje privredni rast iznosi čak osam posto. Zamjenik direktora za istraživanje u MMF-u Charles Collins potvrdio je da je Kina jedan od glavnih pokretača svjetske ekonomije.

"Uzimajući u obzir različite paritete cijena, na Kinu otpada 15 posto svjetske privrede. Pošto kineska privreda u posljednjih nekoliko godina raste stopom od preko 10 posto, ona čini znatan dio ukupne bruto proizvodnje", smatra Collins.

Dolar je nastavio padati u odnosu na većinu drugih valuta, zbog čega je američka izvozna roba postala privlačnija, ukazujući na moguće sužavanje finansijske neravnoteže u svijetu.

Ipak, bivši ekonomist u MMF-u i istraživač vašingtonskog Peterson instituta Michael Musa kaže kako odbijanje Kine da dozvoli realnu vrijednost svoje valute i dalje predstavlja veliki problem.

"Kineski suficit je tokom 1990-ih iznosio jedan do dva posto od bruto domaćeg proizvoda. Otada je skočio na 4,7 pa na 9,5 da bi ove godine dostigao čak 12 posto od BDP-a. To je direktna posljedica nerazumne politike kineskih vlasti koje vještački održavaju nisku vrijednost svoje valute juana", kazao je Musa.

Finansijske institucije u SAD-u su ove godine pod velikim pritiskom zbog krize na tržištu nekretninama. Pad prodaje nekretnina ima negativni uticaj na svjetsko tržište jer su banke širom svijeta kupovale pakete hipotekarnih kredita druge kategorije, čija je vrijednost opala zajedno s padom cijena nekretnina u SAD-u.

Predsjednik američke Centralne banke Ben Bernanke ukazao je sredinom godine na to da se problem na tržištu nekretninama neće lako riješiti.

"Porast slučajeva neispunjavanja kreditnih obaveza i oduzimanja kuća ljudima koji ne mogu da ih plaćaju izazivaju ličnu, ekonomsku i socijalnu uznemirenost zajednica i vlasnika nekretnina. Ti problemi će vjerovatno postati još veći prije nego što dođemo do rješenja", kazao je Bernanke.

Ova godina je generalno protekla pozitivno na svjetskom tržištu dionicama, a najviše uspjeha je imala Azija. Wall Street je zabilježio skroman rast, ali je čak i taj omanji dobitak bio ugrožen usljed pada vrijednosti dionica sredinom decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.