NavMenu

PDV šablon za podjelu državne imovine

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 17.12.2007. 09:21
Komentari
Podeli

Članovi Komisije za državnu imovinu postigli su dogovor o podjeli državne imovine ali, po svemu sudeći, male su šanse da se do kraja godine napiše tekst zakona o podjeli imovine, tvrde neki članovi Komisije.

Ukoliko zakon ne bi bio napisan i usvojen u bh. parlamentu do Nove godine, to bi stvorilo pretpostavke da visoki predstavnik produži zabranu raspolaganja državnom imovinom, koja je na snazi do 31. decembra 207. godine.

U internom dokumentu Komisije, koji je u posjedu "Nezavisnih", svi članovi ovog državnog tijela stali su iza načela da nepokretna državna imovina pripadne entitetima u kojim se nalazi, osim u slučaju one koju će koristiti državne institucije.

"Time je, praktično, sve razriješeno jer su utvrđeni kriterijumi za podjelu imovine. Naravno, to važi pod uslovom da se neko u međuvremenu ne predomisli", rekao je jedan član Komisije.

Komisija bi trebalo da počne da radi na tekstu zakona, ali neki članovi ovog tijela ne vjeruju da bi zakon mogao biti izrađen do Nove godine s obzirom na skučene rokove.

Konačna odluka je na Savjetu ministara, ali nije poznato kada će ovo pitanje doći na red.

Prema dogovoru unutar Komisije, koji ne mora imati uticaja na stav Savjeta ministara, imovina koju bi prestale da koriste bh. institucije bila bi vraćena entitetima i distriktu.

Nepokretna imovina u inostranstvu pripala bi državi, a pokretna (novac, zlato, depozitni računi i novčana potraživanja) bi se dijelila u procentima između entiteta i distrikta na način kako se dijeli prikupljeni PDV.

Unutar Komisije postignut je dogovor da budući zakon o državnoj imovini ne bi poništio sve ranije transakcije državne imovine, a ne bi ni regulisao pitanje nepokretne imovine koje je već riješeno entitetskim zakonima. Prije svega, to se odnosi na pretvaranje društvenog u državno vlasništvo, šume i poljoprivredno zemljište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.