NavMenu

Rajko Ubiparip: Za mjesec dana odluka Vlade RS o HE Buk Bijela

Izvor: Investitor Četvrtak, 13.12.2007. 09:41
Komentari
Podeli


Ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Rajko Ubiparip izjavio je da će se u narednih mjesec dana definirati konačan stav koji će omogućiti početak gradnje energetskih objekata na Drini, Buk Bijele i, eventualno, hidroelektrane Foča, a da elektroprivrede Srbije i RS-a na bazi usvojenog Programskog zadatka trebaju da pripreme idejno rješenje i prethodnu studiju opravdanosti.

Ubiparip je o ovim pitanjima razgovarao u Beogradu s ministrom rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandrom Popovićem.

Ministar Ubiparip je kazao da se dio pitanja o kojima je razgovarano odnosi na rješavanje imovinskopravnih odnosa na dijelu gasovoda od granice Srbije do Zvornika i ostvarivanje prava Srbije i RS-a u Jugoslavenskom naftovodu.

„Timovi zaduženi za rješavanje imovinskopravnih odnosa bi trebali da svoje rješenje predoče vladama Srbije i RS-a i nadam se da ćemo do kraja januara uspješno riješiti ovaj problem“, saopšteno je iz entitetskog ministarstva privrede.

Ubiparip je kazao da i RS mora stvoriti uvjete da se uradi magistralna gasna mreža, a kasnije, zavisno od interesiranja dobavljača i građana, da se razvije i sekundarna mreža koja bi bila motor za razvoj nekih novih projekata, te izrazio očekivanje da će se realizirati nastojanja da magistralni gasovod „južni potok“ djelimično prolazi kroz istočni dio RS-a, čime bi i BiH postala tranziciona zemlja za snabdijevanje dijela Evrope.

„Mislim da će početkom sljedeće godine biti konkretizirani razgovori u vezi s tim tranzitnim pravcem, odnosno da dio tog gasovoda ide kroz RS, odnosno BiH“, naveo je Ubiparip.

Govoreći o Jugoslavenskom naftovodu, on je istaknuo da Srbija i RS pokušavaju da kompletiraju dokumentaciju da bi u zajedničkom nastupu mogli da ostvare dio prava koji proizilazi iz ulaganja u izgradnju ovog naftovoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.