NavMenu

Cijene nekretnina u Evropi snažno rasle u 2015.

Izvor: tportal.hr Ponedjeljak, 28.03.2016. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Cijene nekretnina u većem dijelu Evrope ponovo su snažno porasle u posljednjem tromjesečju 2015. a u oporavku je sudjelovala i Hrvatska dvostruko snažnijim rastom nego u prethodnom tromjesečju, pokazuje tromjesečno istraživanje specijalizirane agencije "Global Property Guide".

Evropska tržišta nekretnina zabilježila su pravi procvat na kraju prošle godine, pa je tako među 10 svjetskih tržišta s najsnažnijim rastom čak njih šest bilo iz Evrope, ističu u "Global Property Guide"-u.

Turska je zasjela na prvo mjesto na evropskoj i globalnoj ljestvici rastom cijena prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 14,32% u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su uvećane 11,88%. Na tromjesečnoj su razini porasle 5,66%.

Na drugom je mjestu evropske i globalne ljestvice Švedska s rastom cijena za 12,34% u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, znatno snažnijem nego u istom razdoblju godine ranije kada su uvećane 8,78%, što autori istraživanja pripisuju negativnim kamatnim stopama i manjku stambenog prostora. Na tromjesečnoj su razini cijene u razdoblju do listopada do prosinca 2015. porasle 2,2%.

Njemačka je također bila među najsnažnijim tržištima nekretnina u svijetu na kraju 2015. godine, ponajprije zahvaljujući manjku stambenog prostora i snažnim ekonomskim temeljima. Indeks cijena apartmana porastao je na kraju 2015. za 7,62% u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada je zabilježio 1,83-postotni rast. Na tromjesečnoj razini cijene su porasle 2,56%.

Među "snažnim" europskim tržištima u "Global Property Guide"-u izdvajaju još Island, s rastom cijena na godišnjoj razini za 6,93%, te Irsku, gdje su cijene porasle 6,53%, glavni grad Estonije Talinn, s rastom cijena za 4,56%, Veliku Britaniju, s rastom cijena za 4,05%, Portugal s 3,99-postotnim rastom, i Nizozemsku, gdje su cijene uvećane 3,95%.


Zagreb poskupio gotovo 4%


U istoj je skupini i Hrvatska, odnosno glavni grad Zagreb gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u posljednja tri mjeseca prošle godine porasle 3,81% u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su gotovo stagnirale, uz stopu rasta od 0,27%. Na tromjesečnoj su razini u posljednja tri mjeseca 2015. cijene prilagođene za inflaciju uvećane 1,29%, utvrdili su u agenciji.

Minimalni rast cijena nekretnina zabilježen je u Finskoj, na Cipru, u Makedoniji, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Latviji, u rasponu od 0,52 do 2,48%.

Rusija je pak bila najslabije tržište nekretnina u najnovijem istraživanju, uz pad cijena stambenih nekretnina za 15,35% na godišnjoj razini, najveći od 2011. godine, ističu u agenciji. Na tromjesečnoj su razini cijene pale 3,62%. Slabost ruskog tržišta u "Global Property Guide"-u tumače financijskom krizom, povezanom u prvom redu s padom cijena nafte, ali i upletenošću u sukob u Ukrajini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.