Izvor: eKapija | Utorak, 02.02.2016.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje izgradnja "Eko zone Korićani" na Vlašiću - Pogledajte kako će izgledati kompleks vrijedan 4,2 mlrd EUR (FOTO)

Ambiciozan projekat izgradnje "Eko zone Korićani-Vlašić" na dobrom je putu da postane stvarnost. Zamišljen kao zelena oaza mira, kompleks čija je ukupna vrijednost procijenjena na 4,2 mlrd EUR, mogao bi uskoro da obogati turističku ponudu Vlašića, ali i cijele BiH. Kako je potvrdio za naš portal Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta i direktor firmi "Tomix" i TLG, prvi radovi počeće već na proljeće ove godine.

- U narednom periodu slijedi izgradnja jezera, malih hidroelektrana, aerodroma, putne komunikacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Novac koji ćemo uložiti u prvu fazu iznosi 150 mil EUR - rekao je Vujinović za "eKapiju".

Prvi radovi odvijaće se u središnjem dijelu kompleksa na obroncima Vlašića. U cijelom kompleksu predviđena je izgradnja više centara različite namjene - edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički.

- Realizacija kompletnog projekta odvijaće se fazno, a radove će izvoditi domaće i međunarodne firme. Za izgradnju "Eko zone" u selu Korićani nema prepreka, jer smo dobili sve potrebne dozvole - kaže naš sagovornik.

Iako je prvobitno vrijednost projekta procijenjena na 3 mlrd EUR, na zahtjev investitora su urađene dopune sadržaja i vrijednost je povećena na oko 4,2 mlrd EUR. Firma "Tomix" iz Kneževa je nosilac eko programa, dok je travnički TLG nosilac energetskih projekata.

Selo Korićani u kome će se smjestiti budući zdrastveno-nastavni i sportsko-turistički centar, proteže se na oba entiteta. Sjeverna granica "Eko zone" je rijeka Ilomska, na jugu rijeka Ugar, a zauzeće područja opština Travnik i Kneževo.

"Eko zona Korićani-Vlašić" zamišljena je kao mjesto za odmor, liječenje i rehabilitaciju, kao i visinske pripreme sportista i edukaciju u prirodnom ambijentu. A evo šta će sve činiti budući turistički biser.

Centralni dio buduće zone na Vlašiću nalazi se na oko 1.100 m nadmorske visine, a tu su planirani hotelski i administrativni sadržaji sa biznis centrom, kao i univerzitetsko-studentski grad. Toranj je na najvišem uzvišenju sa panoramskim pogledom, opremljen farm serverom, i pruža internet podršku posjetiocima "Eko zone" i mogućnost vođenja onlajn biznisa.

Na 3 km od centralnog dijela zone, projektom je predviđen aerodrom sa pistom dugom oko 1.300 metara, što odgovara saobraćaju aviona srednje veličine. Procjena je da će aerodrom služiti kao dobra alternativa drugim aerodromima u okruženju zbog sve složenijih meteo uslova, naročito pojave guste magle. Udaljenost centralnog dijela "Eko zone" od administrativnih sjedišta opština Kneževo i Travnik je oko 40 km, dok je udaljenost od aerodroma Banjaluka - Sarajevo oko 130 km.

U sklopu aerodroma djelovaće i helikopterski servis koji će omogućiti lakši transport posjetilaca, pacijenata do klinike, kao i panoramske letove turista. Aerodrom će biti direktno povezan sa kliničkim i penzionersko-rehabilitacionim centrom. On predstavlja jedan od stubova programa "Eko zone Korićani", a koristi prednosti vazdušne banje za liječenje i oporavak.

Južnim dijelom kompleksa dominira akvapark u kome će, između ostalog, biti smješteni sadržaji za plivačke discipline i pripremu sportista.

Planirano je i stvaranje više vještačkih jezera površine oko 25 hektara. Viškovi vode iz jezera trebalo bi da napajaju malu hidrocentralu u dolini rijeke Ugar, te na taj način da se obezbijedi autonomija za električnom energijom iz obnovljivih izvora za potrebe centra. Veliko jezero "Eko zone Korićani" je najveće predviđeno jezero i idealno je, pored ostalih sadržaja, i za pripremu sportista na polju veslačkih sportova.

Zapadno od centra smještena je jedna od glavnih turističkih atrakcija - srednjovjekovna tvrđava "Grad kraljeva". Njegova izgradnja je planirana na strmim liticama kanjona rijeke Ilomska, a sa centralnim dijelom je povezan gondolom i pješačkom stazom koja prelazi preko kanjona.

Planinsko etnoselo sa drvenim kućama je, takođe, našlo svoje mjesto u ovom vlašićkom kompleksu. U njegovoj neposrednoj blizini, a istočno od centra, planirani su golf tereni.

Za bogatije sadržaje tokom zime biće zadužen Ski centar "Lisina" sa smještajnim kapacitetima, a u okviru njega je predivđena izgradnja žičare, gondole, ski liftova.

Rezidencijalni centri smjestiće se u sjevernom dijelu, kao i jugoistočno od centra, dok su porodične vile planirane na više mjesta u kompleksu.

Inače, za ovaj projekat vlada ogromno interesovanje domaćih i stranih kompanija, a vođa projekta Zoran Vujinović kaže da, nakon otvaranja prvih objekata, očekuju goste sa svih kontinenata.

Vedrana Džudža

Fotogalerija
Eko zona Korićani na Vlašiću

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE